Hoe werkt Acupunctuur?

Door het stimuleren van de acupunctuurpunten met ragfijne naaldjes kan invloed uitgeoefend worden op het stromen van energie door het lichaam. Door verschillende naaldtechnieken te gebruiken wordt de energie gestimuleerd, afgeremd of geharmoniseerd, afhankelijk van het doel van de behandeling.

Voor welke klachten is Acupunctuur geschikt?

Acupunctuur is voor vele klachten geschikt. Zoals bijvoorbeeld rugpijn, migraine, slechte darmwerking, buikpijn, menstruatiepijn, slaapstoornissen, rusteloosheid, angst, depressiviteit, gebrek aan energie en stress.

De basis van Acupunctuur

Acupunctuur is eent bekende behandeltechniek van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Bij Acupunctuur gaat men ervan uit dat de lichaamsenergie circuleert via energiebanen, de zogenaamde meridianen, door het lichaam. Elk orgaan heeft zijn eigen meridiaan. Deze meridianen vormen samen een complex netwerk waarin energie naar elk deel van het lichaam wordt doorgegeven. In een gezonde situatie is de energie in de mens in evenwicht. Indien de natuurlijke balans van dit evenwicht verstoord raakt, spreekt men van een ziekte.

Kenmerken van Acupunctuur

Elke behandeling wordt steeds aangepast aan je gesteldheid op dat moment. Er is dus geen standaardbehandeling voor één bepaalde klacht.

Wat kost Acupunctuur?

Acupunctuur valt onder de alternatieve therapieën. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de tarieven die de therapeut hanteert. Meestal zijn de therapeuten lid van een beroepsvereniging, die vaak (gedeeltelijk) vergoed wordt door je aanvullende verzekering. 

Aanvullende informatie

Er zijn verschillende vormen van acupunctuur:
1. Het stimuleren van acupunctuurpunten met ragfijne naaldjes
2. Het stimuleren van acupunctuurpunten met elektrische apperatuur
3. moxa; het verwarmen van acupunctuurpunten
4. Ooracupunctuur; het lichaam is geprojecteerd op de oorschelp. Deze methode wordt vooral gebruikt bij pijnreductie en verslavingen, als ondersteuning bij het afvallen en bij het stoppen met roken. Het dankt zijn populariteit aan de soms spectaculaire en snelle resultaten.
5. Neuroacupunctuur; een vorm van acupunctuur die specifiek ingezet wordt bij de behandeling van neurologische ziekten en chronische pijn.