Doel van Alexander-techniek

Doel van Alexander-techniek is een vrije balans te krijgen tussen hoofd, nek en rug, wat van invloed is op de effectiviteit van ons algehele functioneren.

Hoe werkt Alexander-techniek?

Je leert gewoontepatronen te herkennen en te stoppen en leren om efficiënter gebruik te maken van onze natuurlijke balans en coördinatie in alle activiteiten van het leven. Door het uitoefenen van in het begin basale bewegingen zoals gaan zitten, opstaan en lopen worden de basis principes geleerd, die later ook van toepassing zijn op andere, meer gecompliceerde activiteiten. Door verbale instructies en lichte aanraking van de docent wordt de leerling bewust gemaakt van de onnodige spanning in b.v. de nek, kaak en schouders of andere delen van het lichaam. Door het geven van specifieke mentale richtingen wordt de balans tussen het hoofd, nek en rug verbeterd, wat een positieve invloed heeft op het geheel.

Voor welke klachten is Alexander-techniek geschikt?

Klachten zoals rug-, nek-, schouderklachten, RSI, ademhalingsproblemen, stress, klachten aan het bewegingsapparaat, chronische pijn, fibromyalgie.          

De basis van Alexander-techniek

De Alexander-techniek is ontwikkeld door F.M. Alexander een Australische acteur. Een vrije balans tussen hoofd, nek en rug speelt hierin een sleutelrol en is van invloed op de effectiviteit van ons algehele functioneren. De aanname is dat je lichaam beschikt over een verfijnd balanssysteem dat, als het niet wordt verstoord, zorgt voor een moeiteloze balans en coördinatie bij alles wat je doet. Onbewust opgebouwde en tot gewoonte geworden spanningspatronen kunnen de werking van dit systeem aantasten.

Kenmerken van Alexander-techniek

Alexander-techniek richt zich op onnodige spierspanning en ongewenste houdings- en bewegingspatronen.

Wat kost Alexander-techniek?

Alexander-techniek valt onder de alternatieve therapieën. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de tarieven die de therapeut hanteert. Meestal zijn de therapeuten lid van een beroepsvereniging, die vaak (gedeeltelijk) vergoed wordt door je aanvullende verzekering.