Doel van Ayurveda

Ayurveda heeft ten doel zowel ziekten te genezen als ziekten te voorkomen.

Hoe werkt Ayurveda?

Door middel van psychologische en emotionele ondersteuning door het krijgen van inzicht in de levenshouding, reinigende (pancha karma) en voedende behandelingen, yoga therapie, ademhaling en meditatie, ayurvedisch dieet,ayurvedische medicijn kruidencomplexen en de Ayurvedische massage.

Voor welke klachten is Ayurveda geschikt?

Ayurveda kalmeert, geeft energie, stilt pijnen en verhoogt de weerstand.

De basis van Ayurveda

Ayurveda is oorspronkelijk gebaseerd op oude teksten in het Sanskriet. Je lichaamstype bepaalt heel veel: je lichaamsbouw, je persoonlijkheid en zelfs hoe je omgaat met anderen. Ayurveda gaat ervan uit dat alles in dit universum is opgebouwd uit vijf elementen. Ayurveda ziet een mens als een verzameling van deze vijf elementen: Aarde,Water Vuur,Lucht, Ether plus het immateriële zelf. Mensen zijn onder te verdelen in typen. Dit zijn vaak combinaties van twee of drie dosha’s. De letterlijke betekenis van dosha is: dat wat verandert. Twee van de vijf elementen gecombineerd in paren vormen drie dynamische krachten. De drie dosha’s zijn: Vata, Kapha en Pitta.

Kenmerken van Ayurveda

Bij Ayurveda ligt de nadruk op het voorkomen van ziekten, verjonging van het lichaam en verlengen van de levensduur. Ayurveda probeert de mensen te leren dat door een bepaalde levenswijze je niet alleen ziekten kunt voorkomen en verlichten of genezen, maar dat je tegelijkertijd meer inzicht kan krijgen in jezelf en de wereld om je heen. Ayurveda gebruikt hierbij voeding, levensstijl, massages, kruiden, yoga en meditatie om mensen in balans te brengen en te houden. Ayurveda ziet het lichaam en de geest als één. Er is geen geestelijke gezondheid zonder lichamelijke gezondheid en andersom. Ayurveda gebruikt voeding, levensstijl, massages, kruiden, yoga en meditatie om mensen in balans te brengen en te houden.

Wat kost Ayurveda?

Ayurveda valt onder de alternatieve therapieën. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de tarieven die de therapeut hanteert. Meestal zijn de therapeuten lid van een beroepsvereniging, die vaak (gedeeltelijk) vergoed wordt door je aanvullende verzekering.