Doel van Bio-energetische Analyse

Bio-energetische Analyse combineert het werken van lichaam en geest om mensen te helpen hun emotionele problemen op te lossen en zich meer bewust te zijn en in contact te komen met hun mogelijkheden om van het leven te kunnen genieten.

Hoe werkt Bio-energetische Analyse

Bio-energetische Analyse helpt de persoon zijn emotionele problemen te begrijpen. Wat de aard en de bron van de innerlijke conflicten zijn en werkt eraan de spierspanningenpatronen los te laten. Zodat er lucht gegeven kan worden aan zijn gevoelens en er veranderingen kunnen ontstaan in iemands persoonlijkheid.

De therapeut kan iemand helpen begrijpen hoe zijn gedrag geconditioneerd is door pantsering of rigiditeit van het lichaam. De onderdrukte gevoelens kunnen bereikt worden door de samengetrokken spieren te mobiliseren, die de expressie ervan in bedwang houden en blokkeren. Een belangrijk begrip in de bio-energetica is grounding.Hiermee wordt bedoeld een helder aanwezig zijn in het hier en nu in je lichaam, waarbij het lichaamsgevoel gebruikt wordt om je daarbij te helpen.

Therapeutische doelstellingen die essentieel zijn in de behandeling, zijn o.a. meer contact met het lichaam, voelen en hanteren van behoeften en grenzen, evenwicht tussen in- en ontspanning en het onderzoeken van iemands levensgeschiedenis.
 

Voor welke klachten is Bio-energetische Analyse  geschikt

Bio-energetische Analyse is o.a. geschikt als je weinig energie hebt, je last van spierspanningen hebt, als je weinig plezier beleeft, je dichter bij je gevoel wil komen, je wilt leren uiten en als je weinig zelfvertrouwen hebt.

De basis van Bio-energetische Analyse

Bio-energetische Analyse is ontwikkeld door Alexander Lowen. Hij gaat ervan uit dat de ervaringen die je van jongs af aan meemaakt zich vastzetten in je lichaam en geest, waardoor je levensvreugde en verlangens beperkt of geremd kunnen worden.

Het kind leert zijn gevoelens te controleren of terug te houden uit angst de liefde van de ouders te missen. Op deze manier wordt de geest gebroken, het is niet langer een vrije creatie, maar past zich aan de behoeften van de ouders aan. De prijs die hij moet betalen zijn chronische spierspanningen en geen vrije ademhaling. Het lichaam kan niet goed worden opgeladen en de energie kan niet vrij worden gebruikt. De mens is hierdoor niet in staat ten volle te genieten van het leven.

Kenmerken van Bio-energetische Analyse

Het alleen werken aan spierspanningen zonder analyse van de psychische lagen van afweer of oproepen van een onderdrukt gevoel, geeft niet direct inzicht maar kan wel opluchting geven. Juist de analyse is belangrijk ten behoeve van veranderingen in het dagelijks functioneren van de persoon, zodat hij ten volle kan genieten van zijn leven in liefde met zichzelf en in relatie tot de ander. De Bio-energetische Analyse onderscheidt zich dus door haar analytische uitgangspunten en specifieke vormen van lichaamswerk.

Wat kost Bio-energetische Analyse

Bio-energetische Analyse valt onder de alternatieve therapieën. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de tarieven die de therapeut hanteert. Meestal zijn de therapeuten lid van een beroepsvereniging, die vaak (gedeeltelijk) vergoed wordt door je aanvullende verzekering.