Chi Neng Qigong (spreek uit: ‘tsjie neng tsjie koeng’.) betekent letterlijk ‘energie-werk’ en is een manier om gezondheid, vitaliteit en een lang leven te bereiken. Het is een oeroude en tegelijkertijd hedendaagse oefening voor de verbetering en versterking van de fysieke en spirituele gezondheid.

Deze vorm van Qigong is ontwikkeld door dr. Pang Ming. Hij is naast grootmeester in T’ai Chi en Qi Gong opgeleid in de Chinese traditionele geneeswijzen, maar ook als westers arts. Na jarenlang onderzoek ontstond Chi Neng Qigong.

Chi Neng Qigong is door de Chinese overheid aangemerkt als de best helende vorm van Qigong. Tevens heeft dr. Pang Ming het grootste medicijnloze ziekenhuis ter wereld opgericht. De oefeningen worden staande gedaan. Tijdens de lessen maak je gebruik van een instructie-CD.

Als je thuis wilt oefenen, hoef je alleen maar de instructies op de CD te volgen waardoor je je aandacht goed bij de oefeningen kunt houden. Makkelijk zittende kleding is voldoende. De meeste deelnemers dragen warme sokken of sloffen of lopen op blote voeten.

Lenig zijn is niet nodig. Door de beweging worden delen van je lichaam gemasseerd, waardoor je vanzelf merkt dat je soepeler wordt. De oefeningen kunnen zittend en zelfs liggend gedaan worden. Een rolstoel is dus geen belemmering. Overgewicht is geen belemmering.

Chi Neng Qigong stimuleert het zelfhelend vermogen van je lichaam. Deze heilzame meditatieve bewegingen zijn gemakkelijk aan te leren en er is geen jarenlange training vereist voordat de chi optimaal door je lichaam gaat stromen. Het opent de meridianen (energiebanen) en brengt lichaam en geest in balans.

Daarnaast stimuleert het de lymfestroom, zodat afvalstoffen sneller en beter uit het lichaam worden afgevoerd. Bovendien is het rustgevend voor je lichaam en geest. Uiteindelijk raak je hierdoor beter bestand tegen allerlei vormen van stress. Chi Neng Qigong is voor iedereen die aan zijn of haar gezondheid en vitaliteit wil werken en zijn of haar leven meer in balans wil brengen.