Doel van Cranio Sacraal Therapie

Cranio-sacraal therapie is een behandelwijze, waarbij het doel is ontspanning en balans te bereiken en blokkades op te heffen. Met behulp van zorgvuldige en zachte manuele technieken behandelt de therapeut het cranio-sacrale systeem. Door deze behandelwijze verbetert het functioneren van het centrale zenuwstelsel. Dit helpt weer om het natuurlijk genezingsproces van het lichaam te stimuleren en de negatieve effecten van stress weg te nemen, de weerstand tegen ziektes te versterken en de algehele gezondheidstoestand te bevorderen. Cranio-Sacraal Therapie is er op gericht de blokkades binnen het Cranio-Sacraal Systeem op te heffen, zodat het hersenvlies en de schedelbeenderen hun natuurlijke bewegingsvrijheid terugkrijgen en het ritme hersteld wordt.

Hoe werkt Cranio Sacraal Therapie?

Tijdens de behandeling wordt gebruik gemaakt van een lichte druk om het Cranio-Sacraal Systeem optimaal te laten functioneren en daarmee in te spelen op het lichaamseigen correctie mechanisme, waardoor het genezingsproces in gang wordt gezet en beperkingen in de weefsels zich kunnen herstellen.

Voor welke klachten is Cranio Sacraal Therapie geschikt?

Cranio-sacraal therapie is succesvol toegepast bij verschillende gezondheidsklachten, zoals: chronische pijnen, oogstoornissen, hoofdpijnen, migraine, coördinatie-stoornissen, rugklachten, leer- en gedragsproblemen, vermoeidheid, depressie, emotionele- of posttraumatische problemen, opvoedingsstoornissen, huilbaby’s, hyperactieve kinderen en ADHD.

De basis van Cranio Sacraal Therapie

Uit wetenschappelijk onderzoek is naar voren gekomen, dat zich in de naden tussen de schedelbeenderen bloedvaten, zenuwuiteinden en bindweefselvezels bevinden. Door deze opbouw is het mogelijk dat de schedelbeenderen met het hersenvlies meebewegen. Bewezen is, dat de productie van hersen- en ruggenmergvloeistof ongeveer acht tot twaalf keer per minuut plaatsvindt. En de druk op het hersenvlies en de schedelbeenderen even regelmatig toe- en weer afneemt. Het Cranio-Sacraal Systeem is een hydraulisch systeem. Dit betekent dat de druk die op een bepaald punt wordt uitgeoefend, zich gelijkmatig voorplant door de systemen. Op die manier heeft elke beweging binnen het systeem effect op het geheel. Als dit ritme wordt verstoord kan dit een nadelig effect hebben op de hersenen en op het ruggenmerg, waardoor bepaalde lichaamsfuncties bemoeilijkt kunnen worden. Deze therapie is ontwikkeld door dr.Upledger in Amerika en wetenschappelijk bewezen in 1975. Sinds 1990 onderwijst men deze methode ook in Europa.

Kenmerken van Cranio Sacraal Therapie

Er wordt alleen gewerkt met het cranio-sacrale systeem. “Cranio-Sacraal”, duidt op de beenderen die samen met de wervelkolom het zenuwstelsel omgeven. Dit zijn de schedelbeenderen, onder andere bestaande uit het voorhoofdsbeen en het slaapbeen, die samen Cranium worden genoemd. En het Sacrum, de Latijnse naam voor het heiligbeen, dat zich vlak boven het stuitje bevindt.

Wat kost Cranio Sacraal Therapie?

Cranio-sacraal therapie valt onder de alternatieve therapieën. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de tarieven die de therapeut hanteert. Meestal zijn de therapeuten lid van een beroepsvereniging, die vaak (gedeeltelijk) vergoed wordt door je aanvullende verzekering.