Doel van De Bowen Techniek

Het doel van de Bowen techniek is het zelfherstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

Hoe werkt De Bowen Techniek?

Door met duimen en/of vingers een korte, rollende beweging te maken op specifieke plaatsen op zacht weefsel (meestal spieren en pezen) wordt het lichaam geprikkeld, waardoor er veranderingen gaan optreden. Deze rolbeweging vindt tijdens de behandeling op elke plek maar een keer plaats. De beoefenaar prikkelt vervolgens weer een andere plaats en zo verder. Om het lichaam de kans te geven om de prikkel te verwerken, wordt er na enkele rolbewegingen een korte pauze ingelast. De patiënt wordt daarbij, indien mogelijk, even alleen gelaten. De behandeling is pijnloos en niet belastend voor de patiënt. Er wordt geen fysieke kracht gebruikt.

Voor welke klachten is De Bowen Techniek geschikt?

Voor rug- en nekpijn, knieproblemen, sportblessures, RSI, ‘frozen shoulder’, tenniselleboog en problemen met de ademhaling, chronische vermoeidheid, hooikoorts, hoofdpijn, nierproblemen en problemen met de lymfedrainage.

De basis van De Bowen Techniek

De Bowen Techniek is ontwikkeld door dhr. Tom Bowen. De Bowen Techniek gaat ervan uit dat in zeer veel gevallen het lichaam zichzelf kan herstellen. Dit zelfherstellend vermogen is constant actief. Door de enorme hoeveelheid prikkels die de hersenen te verwerken krijgen komt het geregeld voor dat er een storing in de communicatie plaats vindt. Met als gevolg dat er geen spontaan herstel optreedt. De Bowen Techniek geeft aan het lichaam weer het signaal om tot herstel over te gaan. Op deze manier komt er weer balans en kunnen veel acute en chronische klachten verdwijnen.

Kenmerken van De Bowen Techniek

De behandeling wordt als zachtzinnig, subtiel en ontspannend ervaren. Met het prikkelen van de bindweefsellaagje om de spier wordt niet alleen een lokale reactie bereikt, maar vinden ook verandering in corresponderende plaatsen in het lichaam plaats.

Wat kost De Bowen Techniek?

De Bowen Techniek valt onder de alternatieve therapieën. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de tarieven die de therapeut hanteert. Meestal zijn de therapeuten lid van een beroepsvereniging, die vaak (gedeeltelijk) vergoed wordt door je aanvullende verzekering.