Doel van De Buteyko methode

Deelnemers te begeleiden in het bereiken van een genormaliseerde ademhaling. Hierdoor krijgen de cursisten een verbeterde controle over hun ziekte, terwijl ze hun medicijngebruik drastisch kunnen reduceren.

Hoe werkt De Buteyko methode?

De aanpak bestaat uit series van ademhalingsoefeningen. Naar aanleiding van het ziektebeeld, medicijngebruik, leeftijd, e.d. worden deze ademhalingsoefeningen aangepast. Voor kinderen zijn er speciale oefeningen. De oefeningen zijn niet moeilijk, maar vragen discipline en doorzettingsvermogen. In het begin oefenen volwassenen ongeveer 1,5 uur per dag, en kinderen ongeveer 1 uur per dag.

Voor welke klachten is De Buteyko methode geschikt?

Voor mensen met ademhalingsproblemen, zoals hyperventilatie, astma, chronische bronchitis, longemfyseem, hooikoorts en HVS (hyperventilation syndrome), eczeem en chronische vermoeidheid.

De basis van De Buteyko methode

De Buteyko methode is ontwikkeld door Konstantin P. Buteyko, een Russische medische professor en longarts. Hij is nu gepensioneerd, maar gedurende vele jaren gaf hij leiding aan een medisch laboratorium waar hij en zijn team de relatie tussen ademhaling en gezondheid onderzochten. Professor Buteyko ontdekte dat veel mensen lijden aan verborgen hyperventilatie. Tijdens zijn onderzoek ontdekte professor Buteyko dat deze verborgen hyperventilatie (het onbewust te veel ademhalen) tot ziektes zoals astma leidt. Hij ontwikkelde daarom een programma van ademhalingsoefeningen waarmee mensen hun ademhaling weer kunnen normaliseren. Dit noemen we de Buteyko methode.

Kenmerken van De Buteyko methode

Met Buteyko kiest men voor een methode die de ademhaling stap voor stap steeds iets rustiger maakt. Het is een methode, die snel resultaat geeft.

Wat kost De Buteyko methode?

De Buteyko methode valt onder de alternatieve therapieën. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de tarieven die de therapeut hanteert. Meestal zijn de therapeuten lid van een beroepsvereniging, die vaak (gedeeltelijk) vergoed wordt door je aanvullende verzekering.