Emotional Freedom Techniques bestaat uit een paar uiterst effectieve technieken om je te bevrijden van beperkende en ongewenste emoties zoals oud zeer, trauma, en angsten en fobieën. EFT staat voor “Emotional Freedom Techniques” of vertaalt, Emotionele Vrijheid Technieken.

Waarop is Emotional Freedom Techniques gebaseerd?

EFT gaat er vanuit dat iedere negatieve emotie het gevolg is van een verstoring in het energiesysteem. Deze verstoring zorgt ervoor dat u (hevige) emoties voelt over bepaalde gebeurtenissen en situaties. Door op het moment dat deze (hevige) emotie zich voordoet, met twee vingers, op bepaalde meridiaanpunten te kloppen, wordt de verstoring in het energiesysteem opgeheven.

Als gevolg hiervan verdwijnt of verlicht de negatieve emotie. Meestal gebeurt dit direct, soms duurt het langer. De Emotional Freedom Techniquestechniek is makkelijk te leren, waarna u het op uzelf kunt toepassen. Het succespercentage van EFT is erg hoog; tussen de 80 en 85%.

Emotional Freedom Techniques is gebaseerd op de Callahan methode, ook wel TFT (Thought Field Therapy) genoemd. Dr. Callahan is een klinisch psycholoog uit de USA. Hij ontdekte, na onderzoek, dat door het kloppen op meridiaanpunten hevige emoties verdwenen. Op basis van deze ontdekking heeft Callahan Thought Field Therapy (TFT) ontwikkeld. Essentieel voor EFT is dat de te behandelen emotie tijdens de sessie wordt opgewekt. Zonder de emoties te voelen kunnen ze niet worden ontladen.

Procedure Emotional Freedom Techniques

Emotional Freedom Techniques werkt conform een vaste procedure. Deze procedure dient in een bepaalde volgorde te worden uitgevoerd. De procedure bestaat uit de volgende procedure: Tijdens de voorbereiding wordt het energiesysteem klaar gemaakt voor de emotionele ontlading. De persoon die EFT ondergaat wordt gevraagd contact te maken met de emotie en het te kwalificeren tussen 0 en 10. Hoe lager de waarde, hoe minder de negatieve emotie aanwezig is.

Tijdens de sessie wordt tussen de fases door gecontroleerd of de emotie afneemt. Er wordt ook met een affirmatie gewerkt. Tijdens de eerste omloop wordt er 7 keer in een vaste volgorde op voorgeschreven meridiaanpunten geklopt. Men volgt tijdens het kloppen de meridiaanpunten van boven naar beneden; vijf meridiaanpunten in het gezicht, drie meridiaanpunten op het lichaam en vijf meridiaanpunten op de niet-dominante hand. Men gebruikt de middel- en wijsvinger hiervoor.

Tijdens het kloppen wordt verwezen, met een korte zin, naar de negatieve emotie. Dit wordt gedaan om contact met de emotie te houden. Aan het einde van de eerste omloop wordt gecontroleerd of de emotie is afgenomen. Wanneer dit het geval is, wordt er verder gegaan met de de procedure. Zo niet dan wordt de eerste omloop herhaald. Een handeling zorgt ervoor dat het resultaat van de emotionele ontlading behouden
blijft in het energiesysteem. De eerste EFT omloop wordt herhaald. Aan het eind hiervan wordt gecontroleerd of er nog iets van de emotie overgebleven is. Is dit het geval, dan worden alle stappen toegepast op het restant van de emotie.

Welke klachten zijn geschikt voor Emotional Freedom Techniques?

EFT werkt bij allerlei klachten waar de oorzaak onverwerkte emoties is.

  • onverwerkte emoties: van pijnlijke herinneringen en oud zeer, trauma’s, Posttraumatisch Stress Disorder, oorlogstrauma’s, ongevallen, misbruik en verkrachtingstrauma’s
  • angsten en fobieën:claustrofobie, spinnen, angst voor vliegen, hoogtevrees, faalangst
  • verslavingen: rookverslaving, anorexie en boulimia, alcohol, tics en schoonmaakfobieën en OCD 
  • De verschillende onderliggende oorzaken van een depressie kunnen behandeld worden.
  • Lichamelijke en psychosomatische klachten: Kniepijn, rugpijn en hernia, tendinitis, hoofdpijn en migraine, fibromyalgie, symptomen van reumatoïde artritis, astma, de symptomen van MS, allergieën en intoleranties
  • angst- en spanningsaspecten van dyslexie
  • het ontdekken en verhelpen van blokkerende overtuigingen die het behalen van doelen in de weg staan
  • het verbeteren van prestaties, bijvoorbeeld in de sport of op het werk
  • het oplossen van relatieproblemen