Energetische geneeskunde heeft als uitgangspunt dat elk levend wezen meer en groter is dan het stoffelijk lichaam alleen. De mens bestaat uit meerdere lichamen van energie en leeft binnen de invloed van universele en aarde-energieën. Deze energieën bevinden zich deels binnen het lichaam en deels erbuiten.

Energiesystemen

Het fysieke lichaam is eigenlijk dat deel van het energielichaam dat valt waar te nemen met onze ogen. De andere energiesystemen zijn minder gemakkelijk waar te nemen. Zij zijn echter voor een deel wel voelbaar. Deze energie, ook wel kosmische energie genoemd, stroomt zowel binnen het lichaam, als erbuiten.

Chi

De energiestroom binnen het lichaam noemt men de meridianen, de energielagen erbuiten heten samen de aura. De stroom van energie, die ontstaat door de tegengesteldepolen Yin en Yang, is de Chi. Deze Chi of prana, is de voedende levensenergie. Zij wordt in het lichaam opgenomen via energiepoorten, waaronder de chakra’s. Zo ontstaat er door de rug en de buik een kringloop van energie.

De Chi wordt dus van buiten ons lichaam opgenomen en via de meridianen getransporteerd tot in de kern van de cellen. Een vrije stroom van Chi is van vitaal belang. Zonder deze energie kan de cel (en de mens) niet leven.

Stagnatie

In de energiestroom kan stagnatie optreden. Omdat de de vloeistofstroom vaak gekoppeld is aan de energie-stroom treden beide stagnaties meestal gelijktijdig op. Een belemmering in de energie- stroom gaat zelfs vaak vooraf aan een verstoring van de vloeistofstroom. Zeker bij klachten die langzaam ontstaan.

Bij een acuut probleem, een val of een ongeluk, zal de verstoring van de Chi eerder een gevolg zijn van de weefselverandering. Op zoek wordt gegaan naar de oorzaak van de klachten. Het doel van de behandeling is de stagnatie van de Chi op te sporen en vervolgens te herstellen. De energiestroom kan verbeterd worden met technieken in de energielagen binnen, of buiten het lichaam. Energetisch werk is erg effectief.