Enneagram IntegratieKunde is ontwikkeld door Enneagramdeskundige Willem Jan van de Wetering in samenwerking met de arts Roy Martina en met verschillende psychologen. Zij hebben zich verdiept in het model het Enneagram en hebben van daaruit een therapie ontwikkeld: Enneagram IntegratieKunde

Wat is EIK?

Enneagram IntegratieKunde is het coachen en begeleiden van mensen in hun processen middels het Enneagram. Enneagram komt van het Griekse ennea dat 9 betekent en ‘grammos’ dat staat voor punten.Het enneagram is een eeuwenoud model en staat o.a. symbool voor 9 persoonlijkheidsstructuren. Ieder mens heeft één van deze types als meest dominante in zich.

Enneatype

Elk type heeft sterke kwaliteiten, maar ook zijn beperkingen. Met Enneagram Integratie Kunde kijken we naar jouw enneatype van dit moment. Zo kun je veel over je gedrag, je sterke en zwakke kanten te weten komen. We kijken dan ook of dit het karakter is die bij je hoort, of dat je door omstandigheden een ander enneatype hebt aangenomen.

Verbinding verloren

Velen (80%) hebben namelijk hun verbinding verloren met het essentietype waarmee ze zijn geboren. Dit kan innerlijke onrust en soms ook ziekte veroorzaken. Daarbij komt dat in onze Westerse snelle wereld het gevoel of intuïtie sterk wordt onderdrukt door het verstand. Elk type bedient zich van een specifieke strategie die tot succes leidt, maar ook beperkingen heeft.

Wat doet EIK?

Met behulp van het enneagram kunnen we snel tot de kern doordringen. We kunnen zien wat het verdedigingsmechanisme is dat je keer op keer gebruikt, wat je onbewuste drijfveren zijn, waar je altijd naar streeft of wat je juist vermijdt.

Uitgangspunt van EIK

Het uitgangspunt van Enneagram IntegratieKunde is dat maar weinig mensen het Enneagramtype zijn waarvan het gedrag een uitvloeisel is. De meeste mensen hebben door hun conditioneringen een of meerdere andere Enneagramtypen aangenomen. De oorzaak van het veranderen van Enneagramtype zit in de omstandigheden van je leven. Daardoor is je echte zelf, het Enneatype dat je werkelijk bent, helemaal verdrongen waardoor je niet meer weet wie je werkelijk bent.

Met het eik-protocol worden die andere Enneatypen weggehaald zodat je weer toegang krijgt tot je grote kracht. Vanuit die kracht kunnen problemen worden aangepakt en opgelost. Deze methode gaat uit van het verzwakken van beperkende overtuigingen, verdedigingen en passies. Ieder persoon maakt gebruik op dieper niveau van deze elementen. Dit wordt ook vaak als prima ervaren, totdat het getoonde gedrag belemmerend gaat werken. Je zit jezelf in de weg.

Afpellen

Met Enneagram IntegratieKunde pel je de lagen van je persoonlijkheidtypen af. Laag voor laag. Dit zijn lagen die niet van jou zijn, het zijn beperkende hulzen om je essentie. Je hebt jezelf in deze hulzen gewikkeld. Dan na het afpellen toont zich het essentietype. Je bent nu ontwikkeld. Je essentietype is dat type dat je werkelijk bent, je echte ik. Dit is je ware kracht.

Bij enneagram Integratie wordt gebruik gemaakt van nei- en Emotioneel Evenwichttechnieken. Middels een protocol wordt je getest en begeleid.

Voor wie?

Enneagram IntegratieKunde blijkt een zeer effectieve methode te zijn om jezelf beter te leren kennen en om mensen beter in hun vel te laten zitten. Ook wordt EIK veel gebruikt bij psychische problemen, burn-out, overspannenheid, relatieproblemen en soms bij lichamelijke problemen, die een emotionele achtergrond hebben.

Samengevat helpt Enneagram IntegratieKunde om het evenwicht tussen het Denken, Doen en Voelen te herstellen en je beperkingen of zwakken kanten om te buigen naar krachtig in balans staan. Werken met het enneagram is verhelderend, maar ook confronterend. Niet alleen je sterke, maar ook je kwetsbare kanten komen aan het licht. Als je echt iets wilt veranderen, heb je de mogelijkheid om zelf keuzes te maken en je niet langer te laten leiden
door je beperkingen.