Kloppende, zeurende, bonkende, schele of stekende hoofdpijn, een of meerdere varianten heeft iedereen wel eens gehad.Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben en evenzoveel verschijningsvormen. Hoofdpijn wordt pas een probleem als deze pijn regelmatig terugkomt, lang uithoudt en je belemmert in bepaalde dingen uit je dagelijkse leven.

Behandeling van hoofdpijn

 
Therapieën die kunnen helpen bij hoofdpijn zijn: APS-therapie, Autogene training, Auriculo therapie, 4 dimensioneel bodywork, Cranio Sacraal Therapie, Chiropractie, Atlastherapie volgens de methode van Arlen, Emotional Freedom Techniques, Healing Touch, Integratieve psychotherapie
 
 

Hoofdpijn kan verschillende vormen hebben:

Migraine

Migraine is een telkens terugkerende, bonzende, intense pijn die meestal aan één kant van het hoofd optreedt, maar soms aan beide kanten; de pijn begint plotseling, soms voorafgegaan door of gepaard gaande met visuele, neurologische of maag-darm verschijnselen.
Migraine kan zich op elke leeftijd voor het eerst voordoen, maar meestal is dit het geval tussen de 10 en 30 jaar. Soms verdwijnt het weer boven de leeftijd van 50 jaar. Migraine komt vaker bij vrouwen dan bij mannen voor. Het feit dat meer dan de helft van de mensen met migraine naaste verwanten hebben die ook last van migraine hebben, duidt erop dat het verschijnsel mogelijk genetisch is bepaald. Migraine is doorgaans ernstiger dan spanningshoofdpijn.

Het optreden van migraine

Migraine treedt op als de slagaders naar de hersenen zich vernauwen en vervolgens wijder worden. Dit activeert nabijgelegen pijnreceptoren. Het is niet bekend waarom de bloedvaten zich eerst vernauwen en vervolgens wijder worden.
De vernauwingen zouden een gevolg kunnen zijn van abnormale serotoninespiegels in het bloed. Serotonine is een neurotransmitter, een chemische stof die betrokken is bij de communicatie tussen zenuwcellen.
In zeldzame gevallen wordt migraine veroorzaakt door een afwijking in de bloedvaten; de pijn treedt dan vrijwel altijd aan dezelfde kant op. Bij de meeste mensen treedt de hoofdpijn willekeurig wisselend aan de ene of de andere kant op.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door spierspanningen in de hals, de schouders en het hoofd; spierspanningen kunnen het gevolg zijn van een ongemakkelijke lichaamshouding, sociale of psychische spanningen of van vermoeidheid.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een bijzonder pijnlijke, maar zeldzame variant van migraine. Clusterhoofdpijn komt voornamelijk voor bij mannen ouder dan 30 jaar. De elkaar snel opvolgende aanvallen kunnen worden opgewekt door alcoholgebruik of onvoldoende zuurstoftoevoer (bijvoorbeeld op grote hoogten). Een aanval begint vrijwel altijd plotseling en verdwijnt binnen een uur.De eerste symptomen zijn vaak jeuk of waterige afscheiding uit één neusgat; deze verschijnselen gaan vooraf aan intense pijn aan dezelfde zijde van het hoofd die zich rond het oog verspreidt. Na de aanval kan het ooglid aan die zijde omlaag hangen en vaak is de pupil vernauwd.
De aanvallen treden op in groepen, variërend van twee per week tot verscheidene per dag. De aanvallen van clusterhoofdpijn duren zes tot acht weken (soms langer) en worden gevolgd door tussenpozen van enkele maanden zonder hoofdpijn.
   

Hoofdpijn van een medicijn

Hoofdpijn van medicijn wordt gekenmerkt door chronische hoofdpijnklachten met een aspecifiek beeld waarin geen patroon herkend kan worden. Er kan sprake zijn van hoofdpijn van medicijn als je gedurende 15 of meer dagen per maand hoofdpijn hebt, terwijl je tevens pijnstillers gebruikt.
Pijnstillers die deze hoofdpijn kunnen veroorzaken zijn: paracetamol of ontstekingsremmers drie of meer dagen per week, triptanen twee of meer dagen per week, of ergotamine een of meer dagen per week. Ook dagelijks gebruik van meer dan vijf coffeïnehoudende producten (koffie, thee, ice-tea, red bull, cola en chocolade) kan leiden tot chronische hoofdpijnklachten. De diagnose hoofdpijn van medicijn wordt pas definitief gesteld als na het stoppen met deze medidijnen de hoofdpijn verdwijnt.

Veel tekst komt van: hoofdpijn.nl