Hyperventilatie wordt veroorzaakt door verkeerde manier van ademhalen. ‘Hyper’ betekent hoog en ‘ventilatie’ slaat op de ademhaling. Hyperventilatie betekent dus letterlijk verhoogde ademhaling. 

Behandeling hyperventilatie:

Met de juiste aanpak en een goede therapeut zult u na enkele sessies positieve verbeteringen bemerken. Hyperventilatie is gewoon snel en adequaat op te lossen. Therapieën die kunnen helpen zijn: Ademtherapie, Autogene Training, Buteyko-methode, de ReventaCare-methode, Integratieve psychotherapie

 

Klachten en symptomen van hyperventilatie

Bij hyperventilatie ademen mensen sneller en dieper dan normaal. Bij iedere ademhaling krijgen we de zuurstof binnen die nodig is voor allerlei lichamelijke processen. Bij deze processen ontstaat koolzuur, dat we weer uitademen. Als er te snel of te diep wordt ingeademd, wordt er te veel zuurstof in korte tijd opgenomen en wordt er ook te veel koolzuur uitgeademd. Hierdoor blijft er te weinig koolzuurgas in het bloed, waardoor de lichaamsprocessen worden verstoord. Dit veroorzaakt klachten die op zich niet ernstig, maar wel bijzonder lastig zijn, zoals benauwdheid, beklemming op de borst, hartkloppingen, tintelingen in vingers, voeten of mond, transpiratie en duizeligheid. Een aanval van hyperventilatie kan worden gevolgd door diarree, buikpijn, hoofdpijn, pijn in de rug of een grieperig gevoel.

Acute hyperventilatie kan heel beangstigend zijn. De patiënt heeft het gevoel te stikken en kan duizelig worden, flauwvallen, misselijk worden en pijn krijgen op de borst of in de buik. De spieren van de onderarmen en kuiten verkrampen en veroorzaken onvrijwillig buigen en strekken van de polsen en enkels. Zeker iemand die niet begrijpt wat er gebeurt, kan in paniek raken waardoor de ademhaling nog minder gecontroleerd wordt en de aanval toeneemt. De patiënt komt terecht in een vicieuze cirkel.

Oorzaken van hyperventilatie

Hyperventilatie kan optreden bij inspanning, stress of psychische druk en heeft niets te maken met hart- of longklachten. Hyperventilatie kan ook ontstaan bij verblijf op grote hoogten of door vergiftiging (overdosis aspirine).
Iedereen kan last van hyperventilatie krijgen. Maar de één hyperventileert hooguit één keer in zijn of haar leven en de ander heeft er regelmatig last van. Het is belangrijk te weten dat hyperventilatie vervelend, maar niet gevaarlijk is.

Hoe is hyperventilatie te voorkomen

Het is belangrijk om de oorzaak van de hyperventilatie op te sporen. Daartoe is het nodig om de omstandigheden waarin de aanvallen ontstaan, evenals de daarmee gepaard gaande verschijnselen te leren herkennen. Mensen uit uw naaste omgeving kunnen daarbij vaak helpen. Het opschrijven van die omstandigheden en ervaringen, kan in dit kader zeer waardevol zijn.
Een aanval kunt u voorkomen of beter opvangen, als u regelmatig ademhalingsoefeningen doet. Daarbij is het nuttig om te proberen alleen via uw buik te ademen. Buikademhaling is namelijk meestal minder diep dan borstademhaling. Als u uw handen net onder uw ribben op uw buik houdt, voelt u precies wat er gebeurt. Bij een goede buikademhaling gaat uw buik op en neer en mag uw borstkas nauwelijks bewegen.

Wat kunt u zelf doen aan hyperventilatie

Het is zeer belangrijk om te proberen niet in paniek te raken. Omdat hyperventilatie zulke ernstig lijkende verschijnselen geeft, kan dit moeilijk zijn. Toch is dit één van de beste adviezen, want hyperventilatie kan niet met medicijnen worden behandeld.
Om de klachten te laten verdwijnen, moet het tekort aan koolzuur worden aangevuld. Langzaam en oppervlakkig ademen werkt daarbij zeer goed. Ook kan de adem zo lang mogelijk worden ingehouden. Er wordt dan namelijk minder koolzuur uitgeademd.
In praktijk werken deze adviezen niet altijd. Wie in paniek is, kan het niet altijd opbrengen om rustig en langzaam te ademen. Een plastic zakje kan dan een goed hulpmiddel zijn. Als de aanval opkomt, dient dit zakje voor mond en neus te worden gehouden. Door het uitademen komt er veel koolzuurgas in de zak, dat vervolgens weer wordt ingeademd. Daardoor stijgt het koolzuurgehalte in het bloed en verdwijnen de verschijnselen binnen enkele minuten. Deze methode is zeer effectief. Ook het ademen door een stuk slang kan helpen. Omdat de lucht door een nauw kanaal moet worden gezogen, wordt veel weerstand veroorzaakt. Inademing is moeilijk en een snelle ademhaling onmogelijk.

Veel tekst komt van: kring-apotheek.nl