Mensen reageren sterk op licht. Licht geeft energie, beïnvloedt de stemming en zet het lichaam in beweging. Kleur zorgt daarbij voor specifieke informatieoverdracht naar de cellen.

Gekleurd licht

De natuurgeneeswijze kleurenpunctuur is een vorm van acupunctuur, maar in plaats van naalden wordt bij kleurenpunctuur gekleurd licht op de huid ingestraald. Gekleurd licht wordt gericht op acupunten. Licht zet energie in het lichaam in beweging.

Via meridianen reist dit door het hele lichaam, om zo impulsen te geven aan datgene wat uit balans is. Het zet diepgaande lichamelijke en geestelijke processen in gang. Er zijn honderden behandelingen met verschillende kleuren licht voor het hele lichaam. Een behandeling duurt gemiddeld één uur, soms vijf kwartier.

Evenwicht

In de kleurenpunctuur gaat men, evenals in de acupunctuur, ervan uit dat elke ziekte, elke verstoring, zowel fysiek, emotioneel als mentaal, veroorzaakt worden door een verstoorde balans tussen yin en yang. Als die weer in evenwicht gebracht wordt, stroomt de energie door. Men voelt zich veel lichter, veel doorschijnender geworden.

Energie-inhoud

Kleurenpunctuur is een holistische geneeswijze, die werkt met verschillende kleuren licht. Zeven lichaamskleuren en vier ziels/geest kleuren. De werking van kleurenpunctuur is gebaseerd op de specifieke golflengtes, waarmee organen en lichaamssystemen communiceren. Iedere kleur heeft een eigen energie-inhoud.

Deze energie-inhoud en een golffrequentie van licht bereiken de celkern. Dit brengt energie in beweging. Doel van de behandeling is de verstoorde energetische balans te herstellen, waardoor het lichaam de strijd met het innerlijk en uiterlijk milieu weer aankan.

Kleurenpunctuur voert balancerende informatie via de huid die, evenals de ogen, licht- en kleurimpulsen opneemt. Het gekleurde licht wordt via de energiebanen of meridianen naar die cellen vervoerd, die uit balans zijn. Iedere kleur heeft zijn eigen kwaliteit en frequentie.

Licht

Op grond van onderzoek is vastgesteld dat elke levende cel licht uitstraalt. Elk organisme is daarmee ingebed in een lichtveld. Licht is zelf in hoge mate gestructureerd, waardoor het ordenenend werkt en in staat is informatie over te brengen.

Onderzoek

Dr. John Ott is een van de pioniers op het gebied van licht-therapie. Hij bewees dat mensen, net als planten afhankelijk zijn van fotosynthese. Hij voert aan dat de hele huid zonne-energiecellen bevat, die helpen bij het produceren van koolhydraten en eiwitten.

Hij legde het verband tussen licht en nuttig effect van voedingsstoffen door een aantal chemische reakties. Vele onderzoekers waren en zijn betrokken bij het vinden van genezende effecten van licht en kleuren. De geleerde D.P. Ghandiali ontdekte de wetenschappelijke principes die verklaren waarom en hoe de verschillende kleurstralingen een verschillend therapeutisch effect op het organisme hebben.

In 1933, na jaren van onderzoek, publiceerde hij een meesterwerk over kleurentherapie. Voor ieder organisme en lichaamssysteem is er een bepaalde kleur die stimuleert en een andere die de werking van het desbetreffende orgaan of systeem afremt.

Mandel gaat ervan uit dat ieder mens geboren wordt met een soort blauwdruk van al hetgeen je in je leven moet leren, evenals alle capaciteiten die je kunt ontwikkelen. Een ziekte is op te vatten als het op bepaalde onderdelen vastlopen van je programma. Kleurenpunctuur is deels een analytisch, deels een wetenschappelijk procédé.

Kirlianfoto

Twee Russische wetenschappers, het echtpaar Valentina en Simjon Kirlian, ontdekten in de jaren dertig per toeval een methode om energie te fotograferen. Deze energie vormt het elektromagnetisch veld of aura. Dit heet een Kirlianfoto en wordt gemaakt van de vinger- en teentoppen. Dit zijn de begin en eindpunten van de belangrijkste energiemeridianen, waarin alle organen en lichaamssystemen zijn gerepresenteerd.

Peter Mandel (een Duitse homeopaat en acupuncturist) ontdekte een opvallend verband tussen ziektes bij zijn patienten en de patronen op hun Kirlianfoto’s. Hij bestudeerde daarna jarenlang meer dan een miljoen Kirlianfoto’s en vergeleek deze ook met uitslagen van regulier laboratoriumonderzoek.

Op de Kirlianfoto is exact te zien welke organen en of lichaamssystemen uit balans zijn. Ook emotionele problemen komen op een Kirlianfoto tot uiting. De patronen en fenomenen op de foto zijn van ieder individu uniek en kunnen verdwijnen, veranderen en of meer in balans worden gebracht door o.a. kleurenpunctuur. Na ongeveer 3 behandelingen kan weer een foto te maken, om te zien hoe de energiebalans is veranderd!