Lichaamswerk is een methode die gericht is op het ervaren van je lichaam, je gedragspatronen en je emoties.
Zo word je steeds meer de persoon die je werkelijk bent in alle gezondheid.

Het programma ligt niet vast, maar wordt afgestemd op wat er ‘in het hier en nu’ leeft. Van het één zal weer het ander komen. In ieder geval zal er veel variatie zijn in activiteiten en in sfeer. Er wordt gewerkt vanuit veiligheid en respect.

Tijdens en na elke aangeboden oefening is er tijd om te voelen. Telkens word je weer uitgenodigd om te ervaren: “hoe voelt mijn lichaam”, “verandert er iets”, “wat doet het me?”. Uiteindelijk gebruiken we weer taal om te verhelderen wat we ‘in het hier en nu’ ervaren.

De meeste oefeningen zijn lichamelijk van aard: beweging, ontspanning, ademhaling en stemgebruik. Je lichaam en emoties staan centraal. Wanneer je leeft met gevoel ben je in staat om duidelijk aan te geven of iets wat je meemaakt voor jou goed is of niet. Je gevoelens helpen je daarbij.

Wanneer je boos wordt is het duidelijk dat wat er gebeurd niet is zoals jij het wilt. Net zo is blijdschap een teken dat het gaat zoals je het liefste hebt. Het klinkt simpel en dat is het in wezen ook. Je emoties hebben je lichaam nodig; je hart gaat sneller kloppen als je boos bent; je ogen stralen als je blij bent.

Daarom zijn we bij Emotioneel Lichaamswerk in de eerste plaats lichamelijk bezig met de emoties in al hun vormen. Als emoties ‘in beheer’ zijn, kun je ze gebruiken als stuurmiddel, in plaats van gestuurd te worden door je emoties. Als je de vrijheid hebt om te kunnen leven met dat wat je voelt, kun je delen wat er is en je werkelijk verbinden met de ander.

Veel mensen hebben nog maar beperkt contact met hun gezonde natuur, lichaamsgevoel, emoties en behoeftes. Hierdoor kunnen klachten van allerlei aard ontstaan.

De training is intensief gericht op het ervaren van je lichaam en je gevoelens. Je leert je gedragspatronen herkennen, omgaan met emoties en blokkades. Je zult leren om al die gevoelens te hanteren, te doseren, te uiten en een plek te geven. Je krijgt ook inzicht in klachten en vraagstukken – van lichamelijke of psychosociale aard – en hoe je hiermee kan omgaan.

Op deze manier train je jezelf in ‘voelen’. Met de training leg je de basis om ook in het dagelijkse leven jezelf te ontwikkelen, met alles wat daar bij hoort aan gevoelens, talenten, je mindere punten en je groeimogelijkheden.