Wetenschappelijke en klinische studies bewijzen de therapeutische kracht van de Bioptron® Lichttherapie bij de behandeling van probleemwonden. De Bioptron® Lichttherapie wordt reeds in verschillende Belgische ziekenhuizen aangewend als standaardtherapie bij de behandeling van diabetische wonden, open beenwonden, doorligwonden, enz.

Het apparaat

De Bioptron® Lichttherapie is eenvoudig in gebruik. Iedereen kan zichzelf thuis behandelen. Een dagelijkse behandeling van 8 tot 12 minuten volstaat voor een goede wondzuivering en wondsluiting. Het Bioptron®-licht is lineair gepolariseerd en vrij van UV-stralen. Er zijn geen neveneffecten noch bijwerkingen. De Bioptron®-apparaten worden ook verhuurd.

Uitgangspunten

De Bioptron® Lichttherapie is gebaseerd op liniair gepolariseerd licht. Dit lineair gepolariseerd licht herstelt beschadigde celmembranen en verhoogt de activiteit en het absorptievermogen van gezonde celmembranen tot ongeveer 150%. Hierdoor zorgt de Bioptron® Lichttherapie ervoor dat de werking van crèmes aanzienlijk verhoogd wordt.

Dankzij het Bioptron® licht kunnen vitaminen, collageen, zuurstof en andere belangrijke voedingsstoffen makkelijker doorheen de celmembranen getransporteerd worden waardoor het regeneratieproces ten volle geactiveerd wordt.

Zuurstof

Heel belangrijk is ook de rol en functie van zuurstof op cellulair niveau. De huid heeft zowel zuurstof als water nodig. Onderzoek heeft uitgewezen dat zowel cellen als weefsels zuurstof nodig hebben om te ‘ademen.’

De opgenomen zuurstof wordt in de cellen verwerkt tot energie (ATP/Adenosine TriPhosfaat). Een tekort aan zuurstof leidt tot het afremmen van metabolische processen (wegens energiegebrek) met eventueel een volledige stilstand van deze processen als gevolg.

Dit manifesteert zich op het huidoppervlak (rimpels, droge huid, te strakke huid enz.). Bovendien is het bewezen dat het vroegtijdig verouderen van de huid vertraagd kan worden door gebruik te maken van zuivere zuurstof, wat het huidmetabolisme weer in evenwicht brengt.

Golflengten

Tijdens de Bioptron®-behandeling reageert de huid op de verschillende golflengten wanneer zij door het gepolariseerd licht gestimuleerd wordt. Het Bioptron® licht maakt enkel van deze golflengten gebruik die de huid positief beïnvloeden. Het gebruikte lichtspectrum bevat geen schadelijke UV-stralen en omvat het volledige zichtbare deel en slechts een fractie van het infrarood spectrum.

Kleuren

Dankzij het infrarood deel dringt het licht binnen tot in de diepste lagen van ons lichaam (tot 2,5 cm diep). Het zichtbare deel van het lichtspectrum bestaat uit verschillende kleuren. Wetenschappelijk bewijs voor de fysische invloed van kleuren werd pas 10 jaar geleden geleverd. Via het netvlies werken kleuren in op het zenuwstelsel. Niet alleen wijzigen ze stemmingen, ze zijn ook in staat de stofwisseling (het metabolisme) te beïnvloeden.

Rood

Zowel van het één als van het ander is rood het schoolvoorbeeld. Het stimuleert de aanmaak van adrenaline, versnelt de hartslag en ademhaling, verhoogt de bloeddruk, doet ons vaker met de ogen knipperen en versnelt de hersenactiviteit. Niet alleen het netvlies maar ook de huid, de bloed- en lymfevaten, ons immuunsysteem en het zenuwstelsel kunnen worden beïnvloed door de verschillende kleuren die deel uitmaken van het zichtbare lichtspectrum.

Gepolariseerd licht en kleurenfilters

Elk Bioptron® toestel maakt standaard gebruik van het lichtspectrum van 480 tot en met 3400 nm. Enkel het Bioptron® Compact III systeem is voorzien van een uitneembare fotofilter. Deze kan verwisseld worden met de desgewenste kleurenfilter om de werking van het Bioptron® Lichttherapie systeem te optimaliseren en te accentueren. De combinatie van gepolariseerd licht en kleurenfilters zorgt voor het unieke karakter van deze therapie in de medische en cosmetische wereld.