Loopbaancoaching is een werk of loopbaan gerelateerde persoonlijke begeleiding die je inzicht biedt in je competenties, affiniteiten en de daarbij aansluitende loopbaanmogelijkheden. Het doel van loopbaancoaching is het adviseren en ondersteunen bij het vinden van een functie die bij je past en je voldoening schenkt.

Doelen

Aan het begin van het coachingstraject worden de doelen bepaald welke aan het eind van het coachingstraject behaald moeten zijn. Deze doelen worden vastgelegd in een coachingsplan, dit coachings- of loopbaanplan is leidraad voor de verschillenden oefeningen en gesprekken. Het is niet alleen voor jezelf, maar ook voor de werkgever een effectief instrument om te ontdekken waar je staat en wat voor jou reële loopbaan ambities en- mogelijkheden zijn. Loopbaancoaching geeft ook de mogelijkheid om meteen met de ontwikkelbare talenten aan de slag te gaan om bijvoorbeeld voor de gewenste functie in aanmerking te komen.

Loopbaancoaching is bij uitstek bedoeld voor:

  • Iedereen die behoefte heeft om op een gestructureerde manier aan zijn loopbaan te werken
  • Diegenen die het gevoel hebben niet op de goede plek te zitten
  • Diegenen die willen reflecteren op hun loopbaan
  • Leidinggevenden en werkgevers die medewerkers op een passende functie willen hebben. Dit kan zowel intern als extern.

Een loopbaancoachingstraject bestaat uit een combinatie van gesprekken, testen en oefeningen en kent de volgende onderdelen:

  • Kernpunten vaststellen uit werkervaring, opleiding en vrijetijdsbesteding en de wijze waarop de keuzes tot stand zijn gekomen
  • Het bepalen van de sterke – en minder sterke eigenschappen en vaardigheden
  • Inventarisatie van succesbeleving, behoeften en voorkeuren
  • Het opstellen van een persoonlijkheidsprofiel
  • Vaststellen van de meest passende loopbaanmogelijkheden die vervolgens worden besproken in het licht van de concrete mogelijkheden op de interne of externe markt.

Het traject wordt afgesloten met een persoonlijk loopbaanadvies. In dit (schriftelijke) loopbaanadvies staan adviezen voor de toekomst, waarin tevens aanbevelingen zijn opgenomen met betrekking tot verder persoonlijke ontwikkeling. In dit loopbaanadvies staan de stappen die de medewerker moet maken om zijn lange termijn doelstelling te behalen.

Het intensief begeleide loopbaantraject leidt tot weloverwogen keuzes en geeft energie voor de volgende stappen. Deze “doorleefde” zelfanalyse vormt een uitstekende basis voor zelfmarketing en presentatie bij verder loopbaanstappen.