Maagklachten komen veel voor. Ongeveer één op de vier mensen in Nederland heeft er wel eens last van. In sommige gevallen gaat het om brandend maagzuur (reflux) of om een maagzweer. In beide gevallen is een behandeling noodzakelijk. Een andere mogelijke oorzaak van maagklachten is een ontsteking van het maagslijmvlies (gastritis). Bij veel mensen zijn echter bovenstaande aandoeningen door middel van onderzoek uitgesloten. Toch blijven zij maagklachten houden. Deze maagklachten, waarvoor geen aanwijsbare oorzaak gevonden wordt, noemen we functionele maagklachten.

Wat zijn functionele maagklachten?
Functionele maagklachten (en ook functionele darmklachten) komen veel voor. Ze kunnen veroorzaakt worden door een verstoorde beweging van de maag. Ook kan een verhoogde gevoeligheid mogelijk een rol spelen. De klachten zijn medisch gezien niet ernstig. Voor veel patiënten zijn de klachten echter erg vervelend en soms pijnlijk.

De benaming ‘dyspepsie’ of ‘functionele dyspepsie’
Maagklachten, zoals opboeren, oprispingen, misselijkheid, braken, opgeblazen gevoel, pijn in de bovenbuik en een vol gevoel, worden samen ook wel dyspeptische klachten genoemd. Dit is echter een ongelukkig gekozen term, omdat ‘dyspepsie’ afkomstig is uit het Grieks en ‘slechte vertering’ betekent. Bij patiënten met dyspeptische klachten is vrijwel nooit sprake van een slechte vertering en/of opname van voedingsstoffen. De benaming ‘dyspepsie’ (of ‘functionele dyspepsie’) wordt daarom ook steeds minder gebruikt.

Wat kan je aan maagklachten doen?

APS-Therapie