De door de Oostenrijkse arts, Franz Xavier Mayr (1875-1965) ontwikkelde methode is een totale diagnose en therapie. Door nauwkeurig lichamelijk onderzoek worden al aanwezige, maar nog niet bewust ervaren ziektes opgespoord. En krijgt de Mayr-arts inzicht in de stofwisseling en het biologische verouderingsproces. Zo ontstaat, een beeld over de reële gezondheidstoestand van de patiënt.

Op basis van deze kennis adviseert de Mayr-arts over een gezondere voedings- en levenswijze door een aan de constitutie aangepaste Mayr-kuur. De behandeling volgens Mayr bestaat aan de ene kant uit een intensieve dieetmaatregel.

De patiënt krijgt laag calorische voeding en bij een interne kuur onder intensieve begeleiding mogelijk een paar dagen helemaal geen voedsel (watervasten). Het voedsel tijdens de kuur bestaat uit licht veteerbare voeding, die afhankelijk van de verteringscapaciteit of eventuele voedselovergevoeligheden individueel wordt aangepast.

Aan de andere kant bestaat de Mayr-kuur uit het principe van het intensief opnieuw leren kauwen, proeven en inspeekselen van het voedsel, zodat de maag en darm ontlast worden en de voedselbestanddelen zo optimaal mogelijk worden opgenomen. Daarnaast is ontgifting en ontslakking met bitterzout, klysma’s en eventueel met colon-hydrotherapie een belangrijk onderdeel van het therapeutische doel.

Deze maatregelen werken ontlastend en regenererend op bloed, lichaamssappen, cellen en weefsels. Het behandelingsresultaat wordt ondersteund door de buikbehandelingen, die de Mayr-arts bij voorkeur dagelijks uitvoert. Daarmee waakt de arts van zeer nabij over de therapeutische vooruitgang van de patiënt en het genezingsproces van de spijsvertering.

De kracht van de Mayr-kuur is het intensieve leerproces tijdens de kuur, het grondig leren kauwen, voldoende drinken en bewegen, etc, waarmee je het positieve effect van de kuur zo lang mogelijk en zelfs blijvend kunt behouden. Met de Mayr-therapie wordt op bijzondere wijze het zelfgenezende vermogen van het organisme geactiveerd, en het verouderingsproces van het lichaam vertraagd.

De Mayr-therapie is daarmee een van de effectiefste en natuurlijkste manieren om gezond oud te worden. De Mayr-kuur is te volgen als thuiskuur of in een kuuroord.