De neuraaltherapeutische behandeling is erop gericht, ziekten en klachten te behandelen, die door het vegetatieve zenuwstelsel worden veroorzaakt. Het vegetatieve zenuwstelsel is het zenuwstelsel dat darmen, bloedvaten, zweetklieren etc. beïnvloedt en dat niet door de wil kan worden gestuurd.

Ook kunnen sommige orgaanziekten via het zenuwstelsel genezend beïnvloed worden. Hiertoe worden injecties met kleine hoeveelheden procaïne op nauwkeurig te bepalen plaatsen toegediend. Het is een geneeskunde die volledig onderbouwd is door de theorieën van het Basis Bio Regulatie Systeem (het BBRS).

Tussen alle lichaamscellen bevindt zich het zachte bindweefsel, dat circa 18 kilo van het menselijk weefsel bevat. De lichaamscellen zelf maken geen contact met elkaar. Daarom moeten alle voedings- en afvalstoffen, maar ook hormonen, afweercellen etc. via dit zachte bindweefsel naar en van de cellen vervoerd worden.

Dit zachte bindweefsel en alle processen die daarin plaatsvinden noemen we het Basis Bio Regulatie Systeem (BBRS). In het bindweefsel worden zeer belangrijke lichaamsfuncties gereguleerd, zoals de stofwisseling en de temperatuurcontrole. Tevens vindt via dit bindweefsel alle prikkeloverdracht plaats.

Ontstaat er in het lichaam ergens een probleem, dan zal het BBRS als eerste reageren. Een groep Weense artsen, onder leiding van prof. Pischinger, toonde aan dat een prikkeling in dit systeem niet alleen ter plekke, maar ook op afstand reacties kan geven. Dit verklaart het stoorveld.

Prof. Heine ontdekte een netwerk van aan elkaar gekoppelde suiker- en eiwitmoleculen dat zich uitstrekt over het hele bindweefsel, de zgn. proteo-glycanen. Volgens prof. Heine vormen deze ketens het oudste informatiesysteem van de zuurstof ademende meercellige wezens.

Alle cellen kunnen via dit netwerk onderling communiceren en effecten op afstand veroorzaken. Het door de neuraal-therapeuten gebruikte procaïne werkt in op deze ketens, alsmede op de regulatiesystemen binnenin de cel. De regulatie vindt plaats via het zachte bindweefsel en de vloeistof waarin deze ligt.

Dit is in ons hele lichaam aanwezig en staat rechtstreeks in verbinding met grondweefsel elders. Dit zachte bindweefsel ligt tussen de cellen en het bevindt zich overal in het lichaam. Dit grond (regulatie) weefsel is de plaats waar de belangrijkste levensprocessen worden gereguleerd.

De elementaire processen als stofwisselling, doorbloeding, temperatuur, celademhaling, energiehuishouding en zuur-base-evenwicht vinden hier plaats. Verspreiding van informatie via het grondweefsel vind plaats door het hele lichaam, dit gebeurd door middel van neurotansmitters, metabole stoffen en immuuncellenen endocriene substanties.

Bij een storing ergens in het mechanisme, worden in het (BBRS) grondsysteem de eerste maatregelen getroffen, zowel ter plekke als wel op afstand kan dit reageren doormiddel van prikkeling in dit systeem. Het basis bio regulatie systeem is een theoretisch model voor verschillende alternatieve geneeswijzen.

Een goed funktionerend basis bio regulatie systeem is derhalve essentieel voor het handhaven van een de lichaamsgezondheid. Indien u neuraal-therapeutisch behandeld wordt, kunt u het volgende verwachten.

Een uitgebreid vraaggesprek en lichamelijk onderzoek gaan aan de behandeling vooraf. Wat een neuraaltherapeut altijd goed van u moet weten is, welke operaties en ongelukken u gehad heeft. Hoe is de toestand van uw gebit, amandelen, oren, bijholten, darmstelsel en geslachtsorganen.

Deze informatie is uiterst belangrijk, ook al heeft het schijnbaar niets met uw klachten te maken. Proefbehandelingen met procaïne kunnen leiden tot een reactie die geïnterpreteerd kan worden. Een grote groep neuraal-therapeuten maakt ook gebruik van andere diagnostische methodes afkomstig uit b.v. de acupunctuur en de natuurgeneeskunde, zoals de polsdiagnostiek en andere meetmethoden.