Dit is een techniek om de reflexen, die het lichaam besturen en beweging mogelijk maken weer goed op gang te brengen, zodat deze zonder stress verlopen. Het is ontwikkeld door Carl Ferrerie, een chiropractor en kinesioloog uit Amerika. De methode is samengesteld uit elementen afkomstig uit de Chiropractie, Craniosacraal therapie, Sacro-Occipitaal techniek, Acupunctuur, Touch for Health, mobilisatietechnieken van bekken- en schedelbeenderen en stressreductie.

Een vernuftig systeem, heel lijfelijk, en gericht op snelle verandering in het systeem. Een voorwaarde voor goed bewegen is een goed functionerend zenuwstelsel. Stress, ongevallen, ziekten en andere oorzaken kunnen grote coördinatieproblemen geven. Eenvoudige taken zoals eten, slapen, leren, lezen, schrijven en lopen worden immense opdrachten

Het gevolg is dat we doodmoe en uitgeput raken. Zelfs een klein griepje kan genoeg zijn om ons totaal te vellen. In de N.O.T. zit een logische opbouw; er wordt structureel gewerkt aan bekken- en schedelbeenderen, aan repositionering van de eerste nekwervel, aan het doorbreken van het defensiesysteem via de kaken en aan een goede houding van de gehele wervelkolom.

Er kan zo een hele structurele behandeling gegeven worden, waarbij beenlengteverschil, bekkenverwringing, scoliose, whiplash, hoofdpijn en nog veel meer klachten aan de orde kunnen komen. Ook bestaat de mogelijkheid om via N.O.T. te werken aan een biochemische benadering, waarbij de aandacht gaat naar het immuunsysteem, het endocriene systeem en de cardiale stress.

Vooral voor vermoeidheidsklachten, algehele malaise, buikklachten of allergie- problemen. Als laatste kan men ook kiezen voor de emotionele release. Deze techniek bestaat uit het verminderen van de invloed van stress op ons lichaam en geest. Een combinatie van al deze technieken is ook mogelijk.

Met behulp van spiertesten worden zogenaamde systeemgebreken opgespoord en hersteld. De correcties bestaan voor een groot deel uit lichaamswerk, waarbij de bij onvermogen betrokken reflexzones en wervels, in combinatie met ademhaling en cranio-sacraal werk weer worden gestimuleerd.

Ook kunnen de houding- en hoofdrechting reflexen zelf verstoord zijn. Het lichaam wordt in balans gebracht en vooral ook de relaties tussen hoofd (kaak), schouders, bekken en benen. Hierdoor kunnen spieren die van elkaars functioneren afhankelijk zijn, weer goed samenwerken.

Verkrampte spieren ontspannen zich en dit heeft weer een gunstig effect op de lichaamshouding en de ruggengraat. De algehele stofwisseling verbetert, ophopingen van afvalproducten worden afgevoerd, organen worden ontlast en beter doorbloed en pijn verdwijnt. De NOT- behandeling biedt ook de mogelijkheid om stress op te lossen. Fysieke gevolgen van onverwerkte stress, bijvoorbeeld door een trauma, kunnen zo worden opgeheven.

Door N.O.T. wordt bewerkt dat de normale levenstaken van ons lichaam weer automatisch gaan functioneren en dat we onze energie weer voor andere dingen kunnen gebruiken.