Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond. Het woord moleculair staat voor: de molecuul betreffende. Orthomoleculaire geneeskunde betekent geneeskunde met goede moleculen. Genezing met behulp van vitamines, mineralen, aminozuren, enzymen en sporenelementen.

Naast de aangepaste voedingsadviezen en beweging kan een aanvulling met een voedingssupplement een waardevolle betekenis zijn voor de botopbouw. Afhankelijk van de voedingsgewoonten en de tekorten zal er gezocht worden welke aanvulling voor u het meest geschikt is.

Het is een behandelingsmethode die gebruik maakt van hoge concentraties vitaminen en mineralen. Deze therapie gaat er vanuit dat met ons tegenwoordige voedsel veel van de essentiele voedingsstoffen verloren gaan, op deze wijze aangevuld kunnen worden.

Orthomoleculaire geneeskunde heeft als doel het lichaam optimale hoeveelheden voedingsstoffen te verschaffen. Om op deze wijze ziekteprocessen van zeer uiteenlopende aard gunstig te beïnvloeden en een optimale gezondheid te verkrijgen en te behouden.

Er is sprake van een relatie tussen gezondheid en voeding(stoffen), de werkzaamheid van de micro nutriënten in het lichaam, de energievoorziening in de cel, de effecten van vrije radicalen met betrekking tot degeneratieve ziekten, de betekenis van ons immuunsysteem, inzicht in ziekte en genezingsprocessen.

Op basis van voedingssupplementen gaan we proberen het lichaam weer in evenwicht te brengen en daardoor voorkomen wij dat er schade wordt aangericht op onze gezondheid. Voedingssupplementen zijn geen medicijnen maar geconcentreerde voedingsstoffen.

Orthomoleculaire voedingssupplementen bevatten aanmerkelijk hogere dosis voedingsstoffen, dan supplementen die gebaseerd zijn op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. Ook supplementen met kruiden- en plantenextracten worden vaak voorgeschreven als zeer waardevol.

Het kan bij supplementen gaan om een enkele stof of om een combinatie van stoffen. Voor diverse aandoeningen en klachten zijn er speciaal samengestelde formules. Voor het goed functioneren van onze biochemische-, hormonale- en enzymatische stofwisselingsprocessen, zijn vitaminen, mineralen, spoorelementen en aminozuren onontbeerlijk.

Met een gezond, biologisch dynamisch, levend voedingspatroon en een onbelast tot licht belast systeem, is het mogelijk om voldoende orthomoleculaire substanties in het lichaam te krijgen en goed op te nemen. Bij veel mensen hebben we echter te maken met een veel minder goed voedingspatroon terwijl het systeem matig tot zwaar belast is.

Deze mensen krijgen onvoldoende orthomoleculaire substanties in het lichaam en zijn niet in staat om deze stoffen optimaal op te nemen en te benutten. Hierdoor ontstaan tekorten in het lichaam waardoor de biochemische-, hormonale- en enzymatische stofwisselingsprocessen niet meer perfect zullen verlopen.

Zodat tal van klachten en stoornissen kunnen ontstaan als:
• energietekort zoals chronische vermoeidheid, lusteloosheid, slechte conditie, concentratiestoornissen,
slapeloosheid,
• verminderde weerstand waardoor (chronisch) verkouden, grieperig, ontstekingen,
• stofwisselingsproblelmen zoals intolerantie, allergie, brandend maagzuur, obstipatie, spastisch colon, etc.
• spier- en gewrichtsproblemen zoals (chronische) blessures, botontkalking, jicht,
bekkenbodeminstabiliteit,
• psycho-emotionele blokkades zoals angst, huilen, hyperventilatie, neeslachtig, depressief, hyperactief,
• hormonale problemen zoals hyperinsulinisme, hyperglycaemie, hypoglycaemie, premenstrueel
syndroom

Orthomoleculaire therapie heeft een belangrijke rol bij de behandeling van het hele spectrum aan ziekten (uiteenlopend van verkoudheden tot kanker of AIDS). Zeer belangrijk als bescherming tegen degeneratieve ziekten, versnelde veroudering, kanker, etc. en voor het behouden c.q. verkrijgen van een optimale gezondheid. Voedingssupplementen kunnen ingezet worden bij chronische klachten b.v. bij reuma, artritis, migraine, arthrose, stress, hoge bloedruk, hoog cholesterol, menopauze etc.