Doel van Osteopathie

Osteopathie is een geneeswijze, die de samenhang van het lichaam onderzoekt om tot de oorzaak van een klacht te komen en die oorzaak dan te behandelen.

Hoe werkt Osteopathie?

Osteopathie bestaat uit behandelingen, waarbij de osteopaat alleen de handen gebruikt en waarmee hij de verloren gegane bewegingsmogelijkheden in het lichaam herstelt. Osteopaten zijn opgeleid om op zoek te gaan naar de oorzaak van een klacht, die soms wel eens kan liggen in een vastzittend gewricht in schedel, wervelkolom of voet, waar de patiënt geen weet van heeft.

Voor welke klachten is Osteopathie geschikt?

Mensen die onvoldoende baat vonden bij andere behandelingen, werden vaak wél geholpen dankzij osteopathie. Zoals bijvoorbeeld chronische rugpijn, uitstralende pijn in arm of been, migraine, whiplash, slechte darmwerking, buikpijn, bekkeninstabiliteit en gewrichtspijn.

De basis van Osteopathie

De Osteopathie vindt zijn oorsprong in de vorige eeuw en is ontwikkeld door de Amerikaanse arts Still (1828-1917). Osteopathie is een samenvoeging van de twee Griekse woorden ‘osteon’ en ‘pathos’. ‘Osteon’ betekent weefsel, de meest dichte vorm van weefsel is ‘os’, wat bot betekent en ‘pathos’ betekent gevoel. Dus in de osteopathie gaat het om het voelen van de (beweging van de) weefsels.

Kenmerken van Osteopathie?

Osteopathie is een manuele geneeskunde, dat wil zeggen dat een osteopaat bij de behandeling alleen de handen gebruikt. Apparaten of medicijnen komen er niet aan te pas.. De behandeling stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Osteopaten zijn opgeleid om op zoek te gaan naar de oorzaak van een klacht.Een osteopaat onderzoekt niet alleen de regio waarin de klacht optreedt, maar het hele lichaam en gaat daar aan het werk waar hij de oorzaak aantreft.

Wat kost Osteopathie?

Osteopathie valt onder de alternatieve therapieën. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de tarieven die de therapeut hanteert. Meestal zijn de therapeuten lid van een beroepsvereniging, die vaak (gedeeltelijk) vergoed wordt door je aanvullende verzekering.