Wat is Psychotherapie

Psychotherapie is een onderdeel binnen de geestelijke gezondheidszorg. Psychotherapie heeft zich ontwikkeld tot een effectieve behandelmethode voor mensen met psychische en psychologische problemen. Psychotherapie bestaat meestal uit gesprekken tussen de cliënt en de deskundige hulpverlener, de psychotherapeut. Psychotherapie is er voor iedereen en voor elke leeftijd; van kind, volwassene tot oudere. Verder kan je alleen, als paar, als gezin of in een groep met andere mensen in psychotherapie gaan. Een psychotherapeut helpt mensen bij veranderen van ongewenst gedrag en leren herkennen en omgaan met emoties. Om andere denkpatronen aan te nemen of anders om te gaan met sociale contacten. Het doel van psychotherapie is om klachten en problemen te verminderen of te laten verdwijnen, op een cliëntvriendelijke, wetenschappelijk onderbouwde en doeltreffende manier.

Vormen van psychotherapie

Er zijn verschillende vormen van psychotherapie. Veelal bestaat de therapie uit gesprekken tussen een cliënt en een psychotherapeut. Oefeningen, rollenspellen, opdrachten en spelvormen kunnen een onderdeel zijn van de therapie. De vormen van psychotherapie zijn:

Wat kost psychotherapie?

Vanaf 1 januari 2008 valt psychotherapie onder de dekking van het basispakket van je zorgverzekering. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van twee zaken: of de psychotherapeut wel of niet een contract heeft met je zorgverzekeraar en van je polis (of je een naturapolis hebt of een restitutiepolis).