REI is een training die voor zelfonderricht zeer efficiënt is, waarin je leert hoe je je in een situaties, waarmee je geconfronteerd wordt, zou willen voelen. REI is een vorm van zelfsuggestie. Eigenlijk is REI hetzelfde als dat wat je altijd hebt gedaan alleen dan in positieve zin. Je inbeelden hoe je jezelf wilt voelen in bepaalde situaties.

REI is geen spelletje van net doen alsof, maar een manier om goed gebruik te maken van je hersenen om je anders te leren gedragen. Want je hebt je toch voorgenomen om jezelf te willen veranderen? Je moet dus daadwerkelijk serieus oefenen.

Irrationele gedachten zijn de bron van je emotionele problemen en omdat het uitdagen en corrigeren van die gedachten de beste manier is om de emotionele problemen op te lossen. Alleen weten hoe je er mee om moet gaan is niet genoeg.

Leren rationeel te denken vergt een serieuze inspanning, hard werken en oefenen. Er is hier sprake van denkgewoonten en zoals het afleren van andere gewoonten weet je dat het moeilijk is (denk hierbij b.v. aan het stoppen met roken).

Ook al heb je het idee dat het niet direct werkt en blijf je depressief, angstig etc., blijf proberen want de neiging van irrationeel denken zal gewoonlijk zwichten voor intensieve inspanning en oefening.
Om het meest profijt van REI te hebben moet je jezelf instrueren rustig te blijven terwijl je het toepast
Je leert af om de voor jou ongewenste reacties te geven op alle prikkels uit de omgeving die tot deze ongewenste reacties leiden.

Je bent bezig om strategieën of manieren te zoeken om te bereiken wat je wilt, hierdoor vergroot je de kans om in de praktijk te slagen. Je bent efficiënt aan het leren om tegen jezelf rationeel te praten en te denken op een even natuurlijke manier als dat je irrationeel denkt.