Reflexzone therapie is een behandelmethode die uitgaat van het principe dat het lichaam en de geest zich weerspiegelen in delen van het lichaam waarin veel zenuwuiteinden aanwezig zijn zoals de rug, de voeten, de handen en ook de oren.

Therapeutisch worden dit de reflexzones genoemd. Blokkades en verstoringen in het lichaam worden opgespoord. Druk die wordt uitgeoefend op een reflexzone enerveert en stimuleert de verschillende organen en orgaansystemen in het lichaam.

Het lichaam krijgt zo een impuls om afvalstoffen en overbodige vastzittende emoties los te maken en af te voeren. De voet heeft ongeveer 30.000 zenuwuiteinden. Het corresponderende orgaan of orgaansysteem dat met die zenuwuiteinden verbonden is wordt door een bepaalde manier van bewerken gestimuleerd of gekalmeerd.

Gevolg hiervan, een betere doorbloeding ( meer zuurstof en voeding bereiken de weefsels), een betere lymfestroming (afvalstoffen worden sneller uitgescheiden) en een betere energiestroming. Het doel van voetreflextherapie is het bereiken van het natuurlijk evenwicht in het lichaam, zowel lichamelijk, psychisch als emotioneel. De therapeut probeert op deze manier het zelfhelende vermogen van het lichaam te activeren.