Schommelingen in een relatie zijn heel normaal. Soms ben je tevreden met je relatie. Je hebt samen een band opgebouwd en dat voelt heel vertrouwd. Maar soms erger je enorm aan die ander en voel je je alleen en onbegrepen. Maar wat als je je blijft irriteren aan je partner en er steeds vaker ruzies zijn? Alle energie gaat zitten in het gevecht om gezien en begrepen te worden, maar het lijkt wel alsof je de ander niet kan bereiken. Dat is slopend, zowel emotioneel als fysiek. Je wilt wel verder, het liefst samen verder, maar niet als het blijft zoals het is, want dat houdt niemand vol.

Wat nu?

Het kan moeilijk zijn gevoelens van ontevredenheid uit te spreken tegenover je partner. Relatietherapie kan je daarbij helpen. Misschien denk je: relatietherapie, is dat wel nodig? Een relatie aangaan is makkelijk. Een relatie gezond houden, vergt veel meer energie. Het is dus helemaal niet raar als je soms een duwtje in de rug nodig hebt.

Wat is Relatietherapie?

Relatietherapie is een bepaalde vorm van psychotherapie en wordt ook vaak systeemtherapie genoemd. Veel nadruk wordt gelegd op het sociale systeem waarvan je deel uitmaakt. Bijvoorbeeld als partner, als ouder, als vriend(in). Bij systeemtherapie wordt gekeken welk sociaal systeem verband houdt met de problemen. Problemen kunnen bijvoorbeeld voortkomen uit verschillende achtergronden, karakters of sociale contacten van de partners. Zo kan de relatietherapeut nagaan waar de problemen vandaan komen. Zodra dit helder is, snap je elkaar beter. Je leert je beter in te leven in de gedachtegang van de ander. Goed naar elkaar luisteren en elkaar de ruimte geven, brengen oplossingen een stuk dichterbij.

Hoe gaat relatietherapie?

Relatietherapie is erop gericht om te ontdekken wat zich onderhuids allemaal afspeelt, emoties en gedragingen waar betrokkenen zich vaak niet eens van bewust zijn maar die wel heel veel kunnen verklaren. Iedereen heeft een eigen achtergrond, verleden en ingesleten patronen. De therapie zal ook en temeer een zoektocht zijn naar ‘wie ben jij en wat wil jij’, samen of alleen. De inzet van relatietherapie is hoe dan ook om wederzijds begrip te creëren, naar elkaar te luisteren, te ontdekken waar de pijn en de teleurstelling zit en hoe de spiraal van negatieve communicatie doorbroken kan worden. Een leerzame ontdekkingstocht die mensen vaak dichter bij elkaar brengt dan ooit tevoren.

En verder?

In de loop van de tijd zal duidelijk worden waar de schoen wringt en of jij en je partner daar samen uit willen en kunnen komen. Het hoeft helemaal niet slecht te gaan met je relatie om in relatietherapie te gaan. Partners die op zoek zijn naar verdieping, die samen iets willen verwerken of uitwerken kunnen ook heel veel baat hebben bij deze therapie. Relatietherapie is voor ieder mens die dichter naar zichzelf en naar die ander toe wil groeien.

Mogelijkheden voor relatietherapie

Er zijn veel mogelijkheden voor relatietherapie. Je kunt voor twee therapeuten kiezen, zodat er een goed evenwicht is tussen man en vrouw. Er zijn verschillende soorten relatietherapie. Bijvoorbeeld relatietherapie op basis van Gestalttherapie. Het is belangrijk dat de therapeut ervaren is in het geven van relatietherapie. Kies daarom een therapeut die lid is van een betrouwbare beroepsvereniging. Het is belangrijk dat je je veilig voelt. Jezelf eerlijk en kwetsbaar durven opstellen is het vertrekpunt en tegelijkertijd de start van een nieuw begin. Kies een relatietherapie en een therapeut die bij je past.

Wat kost relatietherapie?

Relatietherapie is een vorm van psychotherapie. Vanaf 1 januari 2008 valt psychotherapie onder de dekking van het basispakket van je zorgverzekering. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van twee zaken: of de psychotherapeut wel of niet een contract heeft met je zorgverzekeraar en van je polis (of je een naturapolis hebt of een restitutiepolis).