Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 200 aandoeningen die spieren, pezen en/of gewrichten aantasten en die niet veroorzaakt worden door ongeval of blessure. De meeste reumatische ziekten kennen een grillig verloop: periodes waarin de ziekte actief en rustig is, wisselen elkaar af.

Behandeling tegen reuma

Om je klachten te verminderen kun je de volgende therapieën volgen: BOCAM-therapie, APS-therapie, Emotional Freedom Techniques, Healing Touch.

Men deelt de aandoeningen doorgaans in drie hoofdgroepen in:

1. Ontstekingsreuma
2. Weke delen-reuma
3. Artrose

 
Reuma is een ongeneeslijke ziekte, maar het verloop is bij iedereen anders. De prognose is wel afhankelijk van bepaalde factoren: de aanwezigheid van reumafactor in het bloed, bepaalde erfelijke factoren (HLA-DR4) en de aanwezigheid van botaantasting (boterosie) bij het begin van de ziekte.

1. Ontstekingsreuma

Dit zijn reumatische aandoeningen die gekenmerkt worden door langdurige gewrichtsontstekingen. Ongeveer 400.000 mensen hebben hiervan een chronische vorm. Eén van de meest voorkomende vormen is reumatoïde artritis (RA). RA is een zogenaamde auto-immuun ziekte. Dit betekent dat de afweercellen van het lichaam zich ‘vergissen’ en gezonde lichaamscellen aantasten. Bij reumatoïde artritis gebeurt dit bij de gewrichtskapsels. Deze raken geïrriteerd en ontstoken en uiteindelijk kunnen ook het kraakbeen en bot aangetast worden. Ook deze vorm van reuma kent een grillig verloop: periodes met relatief weinig klachten worden afgewisseld met periodes waarin de ontstekingen hevig oplaaien. Over het algemeen neemt de ernst van de aandoening geleidelijk toe.

Reumatoïde artritis komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en begint meestal tussen het veertigste en vijftigste levensjaar.

De ziekte van Becherew, een andere vorm van ontstekingsreuma, kenmerkt zich door ontstekingen in de gewrichten van de wervelkolom en het bekken. Deze ontstekingen kunnen leiden tot het vastgroeien van de wervels in de rug. De ziekte komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Ook systeemziekten vallen onder de verzamelnaam Ontstekingsreuma. Bij systeemziekten komen de ontstekingen niet alleen voor in de gewrichten, maar ook in o.a. nieren, huid en slijmvliezen, longen en hart. Een enkele vorm hiervan kan zelfs levensbedreigend zijn. Voorbeeld van systeemziekten zijn lupus erythematosus (SLE), sclerodermie en het syndroom van Sjögren.

2. Weke delen-reuma

Dit zijn aandoeningen aan spieren, pezen, banden, kapsels, slijmbeurzen en tussenwervelschijven. Tot deze groep behoren o.a. fibromyalgie en tendinitis (peesontsteking). Fibromyalgie kenmerkt zich door langdurige pijn in spieren, peesaanhechtingen en banden en komt veel voor.

Sommige patiënten hebben alleen lichte aanvallen, waar ze weinig of geen beperkingen aan overhouden. Bij sommige patiënten (minder dan 10%) ontstaat ‘remissie’, d.w.z. dat er geen ziekte-activiteit meer is. Bij de meeste patiënten echter, is de ziekte agressiever en heeft de ziekte een chronisch progressief beloop (wordt erger) en worden periodes met weinig klachten afgewisseld met tijden van hevige ontstekingen.

3. Artrose

Artrose is een aandoening van de gewrichten, in het dagelijks leven ook wel slijtage genoemd. Gewrichten zorgen er voor dat je lichaam flexibel is, ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat je je armen en benen kunnen buigen en strekken. Een gewricht wordt meestal gevormd door twee botten. Om het uiteinde van dat bot heen ligt een gladde bekleding: het gewrichtskraakbeen.

Veel tekst komt van: gewrichtspijn.nl