Deze vorm van therapie wordt door veel psychotherapeuten gezien als een goede aanvulling op psychotherapie. Deze therapie is geschikt als behandeling van bij depressie. Doel is door intensieve lichaamsbeweging -d.w.z. hardlopen- de stemming geleidelijk aan te doen verbeteren. Door het hardlopen komt niet alleen endorfine in het lichaam vrij (een stof die een positief effect op de stemming heeft).

Ook het weer in beweging komen, kan voor iemand die depressief is, uiteindelijk als bevrijdend worden ervaren en veel voldoening geven. Verder speelt kontakt met het eigen lichaam een rol in de werking van deze therapie.

In de jaren zeventig is naast de enorme belangstelling voor joggen en trimmen, de veronderstelling ontstaan dat regelmatige lichamelijke inspanning de stemming en zelfwaardering kan verhogen. Deze toename zou het grootst zijn bij personen die minder fit zijn, meer ontstemd zijn of een laag zelfbeeld hebben.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat running- of looptherapie effectief is in het verminderen van ontstemming bij depressieve patiënten en begeleiden van mensen met burn-out verschijnselen. In de afgelopen jaren is hiernaar veel onderzoek gedaan en gebleken is, dat hardlopen net zo effectief kan werken als het nemen van medicatie. In combinatie met bijvoorbeeld gedragstherapie kan het beste effect gesorteerd worden.