Shiatsu betekent letterlijk duimdruk. Shiatsu is vingerdruk(massage). Shiatsu-therapie maakt deel uit van de oosterse geneeskunst. Deze vorm van hulpverlening is gebaseerd op het principe dat het onmogelijk is een deel te beschouwen, zonder rekening te houden met het geheel.

In de oosterse filosofie heeft het lichaam een netwerk van energiebanen, meridianen genoemd, die onderling verbonden zijn en op elkaar inwerken. Een lokale storing heeft daarom gevolgen voor de energiebalans van de hele mens. Een verstoring van de balans heeft een negatieve invloed op zowel het lichamelijk als het geestelijk functioneren.

De therapeut drukt met zijn vingers, duim, hand of arm op de meridianen. Hij zoekt die plekken waar een tekort of teveel aan energie is. Door het geven van druk wordt het gebied gestimuleerd en trekt energie aan die ergens anders teveel is.

Spieren worden losgemaakt, armen en benen worden gestretcht, de buik wordt vrijgemaakt. Door via het lichaam te werken op blokkades, stagnaties en/of zwaktes wordt er terug meer eenheid gemaakt tussen je hoofd, je hart en je buik.

De buik krijgt extra veel aandacht omdat dit de plaats is waar we onze energie vast gaat zitten. Naast de voeding die je eet ook ervaringen, emoties en gedachten daar verwerkt losgelaten worden. Het is ons centerpunt van waaruit je stevig in het leven kunt staan en aanwezig kunt zijn.

Het effect is dat klachten die veroorzaakt worden door een teveel of een tekort opgeheven worden. Dit heeft een gunstig gevolg voor zowel het lichamelijk als geestelijk welbevinden van de mens. We hebben twee soorten energie bij ons die we beiden nodig hebben om te leven. De energie die we bij onze geboorte meekrijgen en de energie die we verzamelen via onze voeding en ademhaling.

De geboorte-energie vult zich niet aan, de andere elke dag. Beide energieën voeden de organen, onderhouden het hele lichaam en de geest. Door de dag heen hebben we op sommige momenten meer of minder energie beschikbaar voor bepaalde organen, dit is een normaal proces.

Echter het wordt anders wanneer we ergens een teveel, tekort, of zelfs afwezigheid aan energie krijgen. Het resultaat hiervan kan zijn klachten op lichamelijk, emotioneel of geestelijk vlak. En indien het niet gecorrigeerd wordt, na verloop van tijd ziekte en een stap verder chronische klachten.

De therapeut kan zijn diagnose stellen door het kijken naar de lichaamsbouw, gelaatskleur, geur van de adem. En te kijken naar het buikgebied. Dit geeft een beeld van de conditie. Ook stelt hij een rugdiagnose; dit geeft een beeld van de chronische klachten.

Shiatsu-therapie is een wijze van begeleiden in de zin van preventie, zorg en nazorg. Shiatsu-therapie heeft met name een gunstige invloed op het bewegingsapparaat, de spijsvertering, de ademhaling, de uitscheiding, het hart en de bloedvaten, het lymfatisch systeem, het zenuwstelsel, het endocriene systeem en het geestelijk functioneren.

Een bezoek aan een Shiatsu-therapeut kan een bijzondere ervaring zijn. Voor de een zal het een zeer rustige sessie zijn waarin op een zeer zachte wijze gemasseerd wordt. Voor de ander kunnen er pijnlijke momenten zijn omdat er stevig gemasseerd wordt. Hoe dan ook er wordt gewerkt naar een resultaat; het herstel van het natuurlijk evenwicht in de mens. En iedereen voelt zich zeer lekker ontspannen na een sessie.