Wanneer spreekt men van slaapproblemen?

Slaapproblemen zijn een stoornis in de slaappatronen van een persoon. Er zijn verschillende vormen van slaapproblemen. De meest voorkomende worden hieronder besproken:

1. Slapeloosheid of Insomnia:

Wie deze aandoening heeft, kan de slaap niet vatten en blijft ‘s nachts betrekkelijk lang wakker of slaapt te licht.

2. Narcolepsie

Dit is een neurologische afwijking die gekenmerkt wordt door onweerstaanbare perioden van slaap en slaapstoornissen overdag. Je valt in slaap, zonder dat je hier controle over hebt.

3. Slaapapneu

Dit is een slaapstoornis waarbij de ademhaling onderbroken wordt tijdens de slaap. Tijdens de slaap adem je gedurende een aantal seconden niet.

4. Parasomnie

Parasomnie betekent letterlijk verkeerde slaap. Als je hieraan lijdt vertoon je ongewoon gedrag tijdens het slapen. Je doet iets onverwachts, waardoor het lijkt alsof je wakker bent. De slaper heeft tijdens het slapen geen enkel benul van wat hij doet. De symptomen van parasomnieën zijn de gebruikelijke symptomen van chronisch slaapgebrek, zoals slaperigheid overdag, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en een verminderd inschattingsvermogen. Vormen van parasomnie zijn:

• Nachtangst: een soort paniekaanvallen, waarbij je weinig of geen beelden ziet, er is zelfs geen verhaallijn. Je hebt eigenlijk alleen een diep gevoel van angst en bedreiging en de volgende dag herinner je (bijna) niets meer van je aanval.

• Nachtmerries: Een nachtmerrie is een benauwende, angstaanjagende droom. Bij een nachtmerrie meent men in de slaap vaak onder een drukkende last te bezwijken, zich niet meer te kunnen bewegen en niet om hulp te kunnen roepen. Je kunt eruit wakker schrikken, of doorslapen. Dan kan het een slechte invloed hebben gehad op je nachtrust.

Nachtmerries komen voor tijdens ziekte, en kunnen een teken zijn van spanningen en angsten uit het dagelijks leven. Nachtmerries kunnen dan een teken zijn van onverwerkte emoties.

• Praten in je slaap: Slaapverlamming: meestal een normale verlamming waarbij de spieren, behalve het hart- en oogspieren worden verlamd tijdens de slaap. Soms treed deze echter op wanneer men nog wakker is, meestal vlak voor of na het in slaap vallen.

• Slaapwandelen: rondwandelen terwijl men slaapt en waarbij het lijkt alsof men wakker is.

• Tandenknarsen

5. Hypersomnia of hypersomnie:

Dit is overmatige slaperigheid overdag 

6. Periodieke beenbewegingen:

Dit zijn regelmatige (om de 20 à 40 seconden) voet of beenbewegingen tijdens de slaap

7. Rusteloos been syndroom (Restless legs syndrome):

Dit gaat veelal samen met periodieke beenbewegingen. Bij het slapen gaan en neerliggen de drang om de benen te moeten bewegen omwille van een onaangenaam gevoel, tintelingen, pijnlijke of branderige onderste ledematen.

Behandeling van slaapproblemen

Er zijn een aantal effectieve behandelingen voor slaapproblemen: Ademtherapie, Acupunctuur, CSR®:  Chronische Stress Reversal®, Danstherapie, Integratieve psychotherapie tijdelijke slaapmedicatie