Somato-emotional release is een therapeutisch proces, dat lichaam en geest helpt om af te komen van achtergebleven effecten van een trauma en daarmee geassocieerde, negatieve, emotionele ervaringen.
Tijdens een behandeling met Cranio-Sacraal therapie kunnen er spanningen loskomen uit organen, gewrichten of bindweefsel.

Achter een fysieke klacht kan echter ook een emotionele oorzaak liggen.
Somato Emotional Release geeft mensen de mogelijkheid om zich ervaringen zoals trauma’s, ongelukken en dergelijke te herinneren, die ze jarenlang onder de oppervlakte van hun bewustzijn hebben gehouden.

Zodra het lichaam fysieke krachten, die het gevolg zijn van een ongeluk, een verwonding of een emotioneel trauma vasthoudt in plaats van ze te verdrijven. En vervolgens het verstoorde gebied isoleert, ontstaat er een energie-cyste.

Hoewel een redelijke gezond lichaam zich kan aanpassen aan energie-cysten is extra energie nodig om normale lichaamsfuncties uit te voeren. In de loop der jaren verliest het aanpassingspatroon van het lichaam zijn effectiviteit en er kunnen symptomen optreden.

Als Somato Emotional Release wordt toegepast, begeleidt de Cranio-Sacraal therapeut de cliënt bij de lichamelijke identificatie en verdrijving van de energie-cyste en bij het opnieuw beleven en verwerken van onplezierige emoties.

Als het trauma opnieuw is beleeft en de energie-cyste is verdwenen, zullen ook de bijbehorende lichamelijke klachten verdwijnen. Somato Emotional Release kan het leven van mensen enorm veranderen. Het is alsof het hen een kans geeft om objectief te kijken naar wat ze met hun leven doen en hoe ze zich zelf kunnen verbeteren.