Touch for Health is een methode waarmee geblokkeerde spierenergie circuits weer hersteld kunnen worden. Door middel van eenvoudige, manuele, spiertesten, kunnen spierzwaktes en energieblokkades worden opgespoord en via simpele technieken worden gecorrigeerd.

Doel daarbij is het zelfgenezend vermogen van het lichaam te activeren. Met deze methode zoek je uit waarom, waar en wanneer een onbalans is ontstaan. Via diverse spiertesten heb je de mogelijkheid om uit te testen met welke technieken de balans zo optimaal mogelijk hersteld kan worden. Op deze manier wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam geactiveerd.

Er worden concrete aanwijzingen gegeven om beter met klachten en problemen om te gaan en een positieve invloed uit te oefenen op de eigen gezondheid. De houding van ons lichaam wordt in stand gehouden door spieren. Deze moeten met elkaar samenwerken om houdingen en bewegingen mogelijk te maken.

Al onze spieren hebben een relatie met wervels uit de wervelkolom. Deze wervels hebben relaties met organen en de bijbehorende energiebanen (meridianen). Met de spiertesten krijgen we een indruk van het energieniveau in de organen en meridianen.

De spiertest geeft de aard van de verstoring aan. Deze kan voortkomen uit: chemie (voeding b.v.), psyche, of structuur (organen, spieren b.v.). Met behulp van diverse soorten correcties kan de onbalans weer worden opgeheven.

Correcties kunnen zijn: acupressuur, massagetechnieken, pijnbestrijding, stressregulering. Touch for Health kan zowel preventief als curatief worden ingezet. Preventief om te voorkomen dat spieren en daarmee samenhangende organen, meridianen, door stressvolle situaties uit balans raken. Curatief om spieren die uit balans zijn weer in balans te brengen.

Touch for Health is eind jaren zestig door de Californische chiropractor, dr. John F. Thie, ontwikkeld vanuit de Toegepaste Kinesiologie. Begin zeventiger jaren introduceerde hij deze methode als een systeem voor leken om de gezondheid te bevorderen en te bewaken bij henzelf en hun naaste familieleden.

In de Touch for Health methode gebruiken we onze handen om via aanraking van specifieke punten, de ander te helen, de energie van de ander te helpen balanceren. Zodoende kunnen we met de spiertesten uit de Touch for Health methode een indruk krijgen van het energieniveau in de bijbehorende meridianen en de daarbij horende organen.

Pijn in een gebied wordt vaak toegeschreven aan een te gespannen spier bij een gewricht. Veelal is de werkelijke boosdoener een te zwakke spier aan de andere kant van hetzelfde gewricht. Denk maar eens aan hoeveel mensen pijn hebben onderin hun rug, door verkrampte spieren aldaar.

De behandeling richt zich vaak op jarenlang masseren van deze verkrampte spieren, terwijl de werkelijke oorzaak veelal gezocht moet worden aan de andere kant: te slappe buikspieren! Zorg dat je wat aan de slappe buikspieren doet en de rugpijn gaat over, het evenwicht tussen de buik- en de rugspieren wordt hersteld.