Een myofascial triggerpoint (MTP) is een punt in een spier die pijn doet, als je er op drukt. De spiervezels zijn als het ware in elkaar geschoven, waardoor het plaatselijk verdicht is, hard en onbuigzaam. Dit verstoort de doorbloeding en doorvoeding van de spier op dat punt.

Triggerpoints geven symptomen in de vorm van pijn, tintelingen, gevoelloosheid, zwellingen, zwakte, stijve gewrichten, neurologische verschijnselen of overgevoeligheid. Triggerpoints veroorzaken hoofdpijn, pijn in nek en kaak, pijn in de onderrug, tennisarmen and carpaaltunnel syndromen. Ze zijn de bron van pijn in gewrichten, zoals de schouder, pols, heup, knie en enkel. Een MTP kan “actief” raken en pijn veroorzaken.

Dit gebeurt bij:
• aanhoudende spierspanning (verkeerde lichaamshouding)
• herhaalde mechanische belasting of een ongeluk
• plotselinge koude of inactiviteit, etc, etc.

Andere factoren kunnen triggerpoints instandhouden zoals:
• Chronisch slaapgebrek
• Ziekte of ziektekiemen van inwendige organen of voedselallergieën (deze kunnen alle spieren van het lichaam gevoelig maken voor spanningen)
• Chronische infecties

De pijn blijft niet beperkt tot één punt, maar straalt uit naar specifieke gebieden, die bij dit punt horen. Soms zelfs naar een hele andere kant. Vaak zijn ook meerdere triggerpoints actief. Pijn kan zelfs de dagelijkse activiteiten danig gaan beheersen.

Onderzoek toonde aan dat het centrale zenuw stelsel een geheugen heeft voor pijnervaring, waardoor pijn met belastende activiteiten kan worden geassocieerd. Daardoor komt het voor dat alleen al het denken aan de computer pijn kan veroorzaken.

Volgens Travell & Simon is de veiligste en meest effectieve manier om Triggerpoints te behandelen, via diepe weefselmassage rechtstreeks op het triggerpoint. Ook omdat dit de meest geschikte methode is voor zelfbehandeling.

De bekendste procedure van therapeutische massage bestaat eruit, dat je een triggerpoint een bepaald aantal seconden statische druk geeft, of net zo lang tot dat hij loskomt. Dit staat bekend als ischemische compressie. Men drukt hierbij het bloed uit het weefsel. Dit doet nodeloos pijn.

Tevens vereist dit aangehouden contractie van de spieren van de masseur, dus overbelasting. In plaats van statische druk bij ischemische compressie is het veel beter om een reeks diepe strijkingen te geven over het knoopje van het myofascial triggerpoint.

Dit geeft:
• sneller resultaat
• is veiliger en effectiever
• ergonomischer voor de masseur en
• brengt een grotere verandering in het triggerpoint, zodat het zal deactiveren.

Het herhaalde “melken”van de spier door de strijkende beweging is veel efficiënter in het laten afvloeien van bloed en lymfe. Het is zoals je een vieze spons uitspoelt in een bak water, door steeds kleine kneepjes te geven. Bijkomend voordeel van de herhaalde korte strijkingen is, in vergelijking met statische druk, dat onderbroken pijn beter te verdragen is dan aanhoudende pijn.

Terwijl die tegelijk een golf endorfines in je lichaam losmaakt. De behandelaar diagnosticeert, lokaliseert en behandelt de MTP. Daarna is het aan de cliënt zelf om de triggerpoint te leren strijken. Deze leert: hoe, hoe lang, hoe vaak.

De behandelaar begeleidt wekelijks en doet MTP -na controle. Binnen een paar weken is het triggerpoint gedeactiveerd en is de cliënt van de pijn af. Mocht hij na een tijdje weer dezelfde klachten krijgen (omdat b.v. de werkomstandigheden niet zijn veranderd), dan kan hij zichzelf weer op dezelfde manier behandelen, want hij heeft geleerd hoe dat moet.