Tuina is een zeer oude vorm van Chinese massage en manuele therapie. Tuina is een belangrijk onderdeel in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) samen met acupunctuur, Chinese kruidentherapie, voedingsleer en Tai Chi Qigong.

Tuina bestaat voor een groot deel uit Chinese medische massages, gewrichtsmanipulaties en Daoyin. Door deze technieken worden obstructies in de meridianen opgelost, de Qi- en bloedcirculatie bevorderd, dislocaties van gewrichten gereduceerd, de “weke delen” geheeld, de functies van de interne organen en het zenuwstelsel gereguleerd en de gewrichtsmobiliteit bevorderd.

Tuina bevat diverse vormen van manipulaties. Deze zijn voor een deel massagegrepen zoals drukken, schuiven en wrijven. Er zijn echter ook manipulaties en mobilisaties, welke sterk lijken op de Europese manuele therapie.

Tuina is een tamelijk stevige vorm van massage waarbij technieken worden gebruikt als drukken, kneden, draaien, ‘knijpen’, draaiende bewegingen, kloppen enz. De behandelaar gebruikt hierbij zijn vingers, handpalmen, vuisten en ellebogen.

De hoofdindicaties zijn, naast storingen in het bewegingsapparaat, vooral ook het vegetatieve zenuwstelsel, kindergeneeskundige en gynaecologische toepassingen. Voorbeelden hiervan zijn o.a. migraine, hoofdpijn, arm- en schouderproblemen, rugpijn, lumbago, ischias, tenniselleboog, reumatische problemen, knieproblemen, obstipatie, diarree, maagproblemen, slecht slapen, algemene spanningstoestanden etc.