Verlegenheid is is angst in gezelschap van mensen. Een andere term voor verlegenheid zou angst in sociale situaties kunnen zijn. In gezelschap van mensen denk je constant dat je beoordeeld of erger nog veroordeeld wordt bij alles wat je doet en zegt. Daardoor word je je pijnlijk bewust van jezelf, van alles wat je doet en zegt.

Het is een bekend psychisch fenomeen. Iedereen heeft er wel eens last van.  Op bepaalde spannende momenten zoals een sollicitatiegesprek of wanneer we iemand mee uitvragen lijkt ons lichaam ons in de steek te laten. Om af toe verlegen te zijn is niet zo erg, het wordt pas een probleem als het een belemmering vormt voor een leuk en sociaal leven. Want als die verlegenheid te heftig is, dan kan ze verlammend werken en zelfs tot een sociaal isolement leiden. Dit kan zich uiten als depressiviteit, onzekerheid, gebrek aan zelfvertrouwen of het onvermogen tot het opbouwen van stabiele relaties.

Wat kan je hieraan doen?

De volgende therapieën kunnen je over je verlegenheid heen helpen: Cliëntgerichte Psychotherapie, Acceptance and Commitment Therapy, Gestalttherapie, Haptotherapie,  Bio-energetica, Aura-Soma® Kleurentherapie, Core Energetica, Bio-energetische Analyse, NEI Neuro-Emotionele Integratie, Energetic Integration, Aromatherapie. Wil je niet in therapie, maar zoek je meer praktische oplossingen? Denk dan aan Counseling of Coaching.