Wat is een whiplash

Whiplash betekent letterlijk vertaald; zweepslag. Dit is eigenlijk een verkeerde naam, want dit betekent eigenlijk dat het probleem in de spieren zit. Van whiplash is nog steeds niet precies bekend wat er precies beschadigd word. Dit kan een beschadiging betekenen van spierweefsel, gewrichtsbanden, overige weke delen. Dit kan weer variëren van verrekking, overstrekking, scheuring, bloedinkjes etc. Maar soms zit het zelfs véél dieper en zijn er beschadigingen op microweefsel niveau. Dit alleen geeft al aan hoe complex een whiplash kan zijn. Een betere maar meer technische beschrijving voor whiplash zou zijn: “acceleratie-deceleratie-trauma van de nek.

 Behandeling van whiplash

Er zijn een aantal therapieën, die heilzaam kunnen zijn als je een whiplash hebt.
Acupunctuur, APS-therapie, Chiropractie, Manuele therapie, Mensendieck, Osteopathie, Neuropsycholoog , Mind-Body integratie programma, Pijnbestrijding, Neurofeedback, Atlastherapie volgens de methode van Arlen

 

Waardoor ontstaat een whiplash?

Meestal wordt een whiplash veroorzaakt door een verkeersongeval, maar kan ook worden veroorzaakt door een sportongeval; een duik in een zwembad; een kopbal; van de trap vallen; vallende voorwerpen op het hoofd; een schommel tegen het hoofd; bungeejumping; een botssimulator; skiën, botsautootjes; karten; uitglijden; paardrijden; een harde vliegtuiglanding; de van buiten het lichaam afkomende krachten, dus ook geweld, kunnen oorzaak zijn van een whiplash.

Een kop-staart botsing is de meest bekende oorzaak. Door die beweging van het hoofd worden wervels en spieren in korte tijd extreem gebogen en uitgerekt. De komst van de autogordel en andere aanpassingen om dodelijke ongevallen te voorkomen, heeft er helaas aan bij gedragen dat het aantal whiplash patiënten gestaag is toegenomen. Het letsel wat daaraan over is te houden, zoals kleine bloedingen en zwellingen, zijn niet op röntgen foto’s te zien. Het is daarom in een verzekeringszaak erg moeilijk om aan te tonen dat er iets mis is. Hier kom ik later op terug. Vroeger dacht men dat er enkel spraken van een whiplash kon zijn als het hoofd in voorwaartse richting werd weggeslingerd (klassieke whiplash), echter tegenwoordig is men er achter dat het óók vanuit een zijwaartse kracht/beweging kan ontstaan.

Welke klachten horen er bij een whiplash?

Hoofd- en nekpijn vormen, zijn de meest gehoorde klachten bij een whiplash. Verder kunnen ook duizelingen, evenwichtsproblemen, concentratiestoornissen, woordvindings-problemen, autistische verschijnselen, misselijkheid, braken, slecht zien, gevoelig voor licht en lawaai, het niet tegen veel drukte kunnen, energieverlies, vermoeidheid, tintelingen in armen en benen, stoornissen in de menstruatie en verminderde geslachtsdrift voorkomen. Soms worden ook de keelholte, het strottenhoofd of de slokdarm beschadigd, waardoor slikstoornissen en spraakmoeilijkheden kunnen voorkomen. De pijn in de nek kan leiden tot een zekere bewegingsangst. De juiste therapie moet voorkomen dat het hoofd en de nek niet meer kunnen bewegen.

Kun je herstellen van een whiplash?

In de meeste gevallen geneest een whiplash spontaan; bij ongeveer vijftig procent van de mensen gaat het binnen drie maanden vanzelf over. Zeventig procent is binnen een jaar hersteld. De dertig procent die overblijft, herstelt niet goed en wordt in het jaar daarna meestal met allerlei therapieën behandeld. In ruim de helft van deze gevallen komt het dan alsnog goed. Bij ongeveer tien procent van de slachtoffers blijven de klachten bestaan.

Onderzoek naar whiplash

Om meer duidelijkheid te krijgen, wordt veel onderzoek verricht naar het postwhiplash syndroom, onder meer met behulp van röntgenfoto’s van de nek en resultaten van neuropsychologisch onderzoek. Ook doet men onderzoek naar het verschil in EEG (elektro-encefalogram, een ‘hersenfilmpje’) tussen whiplashpatiënten en niet-patiënten. Daaruit blijkt dat er wel verschillen zijn, maar het probleem is dat de patronen die in het EEG van de whiplashpatiënten voorkomen, ook bij andere ziekten te zien zijn. En dat betekent dat niet onomstotelijk bewezen kan worden dat deze afwijkingen zijn veroorzaakt door het whiplashongeluk.

Indeling soorten whiplash

Vaak wordt een indeling van whiplashpatiënten gemaakt volgens de ernst van de klachten:
- Graad of WAD 1: patiënten met nekklachten zonder duidelijke oorzaak.
- Graad of WAD 2 en 3: patiënten met bijkomende klachten van spierpijn, verminderde beweeglijkheid van de nek, vermindering van het gevoel of de kracht in de armen, duizeligheid en stoornissen in geheugen, concentratievermogen en gezichtsvermogen.
- Bij groep 1 tot 3 gaat het alleen om letsels van de gewrichtsbanden en spieren die de wervels samenhouden. In de meeste gevallen van whiplash blijft het daarbij.
- Graad of WAD 4: bij deze patiënten zijn ook wervels en tussenwervelschijven beschadigd. Vaak veroorzaakt de whiplash dan een hernia, waarbij een tussenwervelschijf scheurt en mogelijk druk veroorzaakt op zenuwen en soms ook op het ruggemerg.

Veel tekst komt van: whiplashinformatie.nl